L'Hospital de Palamós comença a fer parts dins l'aigua per reduir el dolor de les gestants

La Lola va ser la primera nena nascuda amb aquest sistema

L'Hospital de Palamós (Baix Empordà) va realitzar la setmana passada els seus dos primers parts a l’aigua. Es tracta d’una fita desitjada i perseguida per l’equip de la sala de parts del centre i tota la Unitat d’Infància i Dona, en el seu camí cap a la "humanització del part".

Dimecres la Lola va néixer a la sala de parts després que ho demanés la llevadora fruit del dolor i la incomoditat que patia la mare. Aquest va ser el primer part que es registrava a l'hospital de Palamós d'aquestes característiques.

Yolanda Casavella, coordinadora de llevadores, assegura que "les gestants cada vegada sol·liciten més una assistència al part menys medicalitzada, més humanitzada i més respectada. Donant resposta a aquesta demanda social, el servei d'obstetrícia de l'Hospital de Palamós incloure el part a l'aigua a la seva cartera de serveis amb la finalitat de millorar l'atenció obstètrica al part normal, ja que la immersió en aigua durant el part ha demostrat millorar la sensació de dolor. Com a servei estem molt contentes de poder donar ja aquest servei i aquests dos primers parts s'han viscut amb molta alegria perquè al final aquest projecte d'equip tan desitjat s'ha fet realitat".

Per a aconseguir aquesta acció, una trentena de professionals de l'hospital van formar-se el passat mes de maig amb Barbara Harper, referent internacional de part a l’aigua i part respectat. Durant la formació, es va poder aprofundir en els fonaments del part a l'aigua, els aspectes fisiològics i les pràctiques i pautes clíniques.

La humanització del part a Palamós

L'acompanyament durant les cesàries és un pas més cap a la humanització del procés de naixement, un dels projectes transversals i que fa ja anys que s'està duent a terme a la sala de parts del centre.

Des del passat gener els parts amb cesària programada ja poden ser amb acompanyant. Aquesta primavera, l’equip també s’ha format en humanització de la mort perinatal i neonatal, per tal d’oferir una millor atenció i acompanyament a les famílies que els toca passar per aquest procés.

Per altra banda, ja fa anys treballa per reduir la instrumentalització durant el naixement. Així, per exemple, les episiotomies s'han reduït fins al 7,6% el 2021 o el part vaginal després de cesària en anteriors parts està per sobre el 60%.