Figueres oferirà dues visites a la casa on va viure Dalí d'adolescent com a prova pilot

L'Ajuntament descarta comprar la finca però planteja establir convenis amb la propietat

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) oferirà durant el mes d'octubre i novembre dues visites guiades a la casa on Salvador Dalí va passar l'adolescència com a prova pilot per estudiar incloure-la a l'oferta turística de la ciutat.

Es tracta del segon pis de la casa Mas Roger, situada a pocs metres de la que el va veure néixer, que és de propietat privada però que va ser de vital importància en la trajectòria artística del pintor. De fet, entre les seves parets hi va pintar alguns dels seus quadres més coneguts com 'Noia a la finestra' . També s'hi va allotjar el poeta Federico García Lorca quan preparava l'estrena de 'Mariana Pineda' o Luis Buñuel.

L'equip de govern descarta adquirir la finca però planteja la possibilitat d'establir convenis amb la propietat si la prova funciona per vincular-la, també, a la visita a la casa natal.

Es de propietat privada i es va mostrat per primer cop al públic en una visita restringida durant les fires de Santa Creu de fa gairebé 10 anys. És també una de les grans desconegudes de la ciutat, tot i que alberga els secrets de part de l'adolescència de Dalí. La casa Mas Roger, un edifici modernista construït per l'arquitecte Azemar, es va convertir en la casa del pintor quan tenia 8 anys.

La família es va traslladar a aquesta finca, situada a pocs metres de la casa natal del carrer Monturiol, l'any 1912 i hi van residir fins als 40. Als anys 30 es va dividir en dues. La part de les habitacions on dormia Dalí, la seva germana Anna Maria i la dels convidats, per on van passar Lorca o Buñuel, però, es manté intacta i és la que s'incorporarà a les visites.

Fa uns mesos, la família Carbó -propietària de l'edifici- va posar en marxa una "experiència" a través de la plataforma 'Airbnb' per veure si hi havia interès en conèixer la història de l'edifici i ara s'hi ha sumat l'ajuntament.

Les visites "pilot" es faran el 22 d'octubre i el 19 de novembre. Seran totalment gratuïtes i tindran una capacitat cadascuna per a unes 20 persones. Els interessats a participar-hi s'hi hauran d'inscriure a través de l'oficina de Turisme.

En funció de l'èxit que tingui, l'Ajuntament es plantejarà establir un conveni amb els propietaris per tal d'incloure-la al circuit estable de visites a la ciutat i, com no podia ser d'una altra manera, a la visita a la casa natal, que està en obres. Descarta, però, com s'havia plantejat durant l'anterior mandat comprar la finca.

La iniciativa té un doble objectiu. Per una banda, mostrar el patrimoni d'aquest edifici modernista. I, de l'altra, conèixer les estances del domicili familiar. També avançar en l'estratègia municipal d'incloure noves experiències al circuit turístic per afavorir la "desestacionalització".

El primer estudi de pintura del geni

Un dels punts d'interès de la vista rau en el fet que en aquesta casa –concretament, al safareig del terrat- Dalí va establir-hi el seu primer estudi de pintura. L'indret apareix en diversos dibuixos i també en quadres. El més representatiu: Noia de Figueres.

Les vistes que el geni tenia des d'aquest privilegiat espai li van servir també d'inspiració per a la seva obra on apareix Gala i Lincoln. I és que creu que el pintor hi va projectar les finestres de la casa Deulofeu del carrer Monturiol.