La Generalitat donarà 8 MEUR per ajudar els centres gironins amb discapacitats per sortir de la crisi

Una de les entitats beneficiades serà la Fundació Ramon Noguera, que va presentar un ERO l'any passat

A les comarques gironines hi ha divuit centres especials de treball. En aquestes empreses, més de dues terceres parts de les plantilles tenen un grau de discapacitat de més del 33%. L'arribada de la crisi econòmica ha obligat, però, a què molts d'aquests centres s'hagin hagut de reconvertir i buscar noves oportunitats de negoci.

Segons concreta la directora general d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, Sara Berbel, amb l'arribada de la crisi, la supervivència dels centres 'passa per buscar activitats amb valor afegit que no es puguin deslocalitzar'. Precisament, el fet que molts d'aquests centres 'es dediquessin a fer manipulats' ha comportat que perdessin clients i necessitessin ajuda per aguantar la davallada.

Amb la intenció d'ajudar-les a suportar la crisi, el Departament de Treball invertirà aquest 2010 més de 8 MEUR destinats a aquest objectiu. Aquesta inversió és sensiblement superior a la que ja es va destinar durant el 2009, i que va permetre beneficiar 1.018 treballadors amb discapacitat, i permetre convertir 32 contractes temporals en indefinits arreu de la demarcació.

La gran majoria dels ajuts (6,9 MEUR) es destinaran a subvencionar salaris, i la resta aniran encaminats a programes d'assessorament als centres. La intenció és que aquestes empreses puguin especialitzar-se en diferents sectors de producció, i arraconar aquelles activitats que han quedat amb entredit amb l'arribada de la crisi econòmica.

De moment, la directora general ha concretat que les ajudes s'han revelat efectives. 'Hi havia un temor lògic que la crisi repercutís específicament en aquests centres; i tot i que és veritat que l'impacte hi ha estat, perquè han necessitat finançament i ajudes, no n'hi ha cap que hagi tancat', ha ressaltat Sara Berbel.

La Fundació Ramon Noguera, un exemple

Un dels centres especials de treball gironins que han patit la crisi econòmica ha estat la Fundació Ramon Noguera. A partir del 2008, la Fundació va veure com la secció de neteges patia de ple la sotragada, i això va obligar el centre a presentar un ERO temporal per a una vintena de persones davant el Departament de Treball.

Les ajudes i subvencions de la Generalitat, però, han permès que fins ara l'expedient no s'hagi hagut d'aplicar. 'Som empreses que no podem deslocalitzar-nos, ni tampoc enviar els treballadors a l'atur, perquè fem una funció social', ha concretat la seva directora-gerent, Pepita Perich.

Per això, la Fundació Ramon Noguera ha decidit desprendre's de la secció de neteges i obrir un nou túnel de rentat de cotxes, que permetrà donar feina a les 26 persones afectades per l'ERO. El nou túnel de rentat –el segon, després del que existeix a Mas Xirgu- s'obrirà a principis del 2011. Estarà situat a l'àrea de Montfullà, propera a Bescanó (Gironès).