Las Migas, Flamenco Queer, Mayte Martín o Chicuelo, entre les propostes catalanes del FlamenGi

La quarta edició del certamen gironí programa un vintena d'actuacions durant el novembre

Las Migas, Flamenco Queer, Alba Carmona, Mayte Martín, Karen Lugo o Chicuelo són algunes de les propostes artístiques catalanes que incorpora el programa del Festival Flamenc de Girona, FlamenGi.

La direcció artística del certamen, que arriba a la quarta edició, corre a càrrec de l'activista gironina del flamenc fet a Catalunya Noemí Osorio, també ballarina i gestora cultural, que vol reivindicar aquest any els orígens "inclusius i diversos de l'art flamenc". El cartell del FlamenGi inclou una vintena d'actuacions que tindran lloc durant el mes de novembre a la capital gironina. Altres noms destacats són el de la companyia de dansa Yolanda Cortés o el de Pol Jiménez. Hi haurà una prèvia a càrrec de Mayte Martín el 24 de setembre.

Els organitzadors del festival destaquen que el FlamenGi és un festival "social i de proximitat" que neix als barris gironins, "alguns d'ells amb risc de vulnerabilitat", i subratllen que el cartell d'aquesta quarta edició incorpora espectacles i esdeveniments que aposten pel talent català amb perspectiva de gènere.

La mostra reivindica "l'origen de l'art flamenc", que "històricament" ha fet un plantejament "molt més obert, multidisciplinari, divers i inclusiu que no pas l'estereotip que es té del 'flamenc tradicional' actualment".

Els responsables de la iniciativa recorden que el FlamenGi aposta per programar "amb una mirada feminista i amb perspectiva de gènere", i subratllen que aquest any, a més, s'inclou el col·lectiu LGTBIQ+ per reivindicar que l'origen del flamenc està "totalment vinculat" amb la comunitat 'queer'.

En aquest sentit el programa inclou l'espectacle "subversiu" de Flamenco Queer; la performance 'Lo Faunal' de Pol Jiménez, que reflexiona sobre identitat de gènere; l'espectacle 'Colmao', de la Cía. Yolanda Cortés, que fa una retrospecció sobre aquest tipus d'establiments comercials durant els anys 40 a Espanya, i la conferència en línia 'Historia Queer del Flamenco', de Fernando López, sobre flamenc i perspectiva de gènere.

D'altra banda, en l'àmbit del talent emergent, el festival programa l'artista gironí El Güeno i els dos grups guanyadors del FlamenGi de Primavera, Las Flamenquitas de Loli Carmona i el Joven Ballet de l'escola Pilar Sánchez.

Una altra actuació destacada és la del 'cantaor' Pere Martínez, que exhibirà al festival gironí el talent que ja ha mostrat arreu del món.