Girona Vota posa punt i final a 259 dies concentrant-se amb una crida a la unitat independentista

La plaça del Vi ha reunit el Govern de l'1-O, els Jordis i els encausats pel procés

Darrer dilluns de concentracions a la plaça del Vi. Girona Vota ha tancat la darrera d'un seguit de protestes, que van començar el 16 d'octubre del 2017 amb l'empresonament dels Jordis. Des d'aleshores i ininterrompudament s'han congregat dilluns rere dilluns –amb la pandèmia, de manera telemàtica- per demanar la llibertat dels presos independentistes, el retorn dels exiliats i la "fi de la repressió" de l'estat espanyol.

L'acte d'aquest dilluns, el 259, ha reunit –de forma presencial i telemàticament- la plana major de l'1-O: el Govern del 2017, els aleshores líders d'Òmnium i l'ANC i nombrosos encausats en diverses causes judicials pel procés independentista.

Unes 400 persones s'han congregat per darrera vegada a la plaça del Vi i ho han fet enmig d'un clar clam a la unitat de l'independentisme. Entre ells, els líders empresonats Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart però també Marta Rovira, Oriol Junqueras, Anna Gabriel, Toni Comín, Lluís Puig i l'expresident Carles Puigdemont, que ha clos l'acte.

Puigdemont ha intervingut per videoconferència, visiblement emocionat, i ha fet una crida a mantenir la "mobilització" i la "unitat" perquè "prescindir-ne", ha dit, només "retardarà la consecució material del que vam proclamar al Parlament de Catalunya". L'expresident ha demanat mantenir "l'esperit" de les concentracions de Girona Vota perquè "la història continua".

"Perquè lluny dels que voldrien girar full i amagar les coses sota la catifa, hem de sentir-nos orgullosos", ha insistit. Puigdemont ha advertit que arribaran nous moments de "posar-nos a prova" perquè "el que hi ha davant és encara més difícil". I la fórmula, ha remarcat, passa per la "unitat" i la "transversalitat".

En el mateix sentit, l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, ha assegurat que "el país veurà guanyar la independència malgrat que avui hi hagi dubtes i discussions". "Només hi ha un camí segur per guanyar la independència i és la gent i el poble", ha afegit. L'expresident d'Òmnium, Jordi Cuixart, que hi ha participat telemàticament, ha celebrat la "unió" de l'acte d'aquest dilluns. "Sabem que és un moviment que neix de la base i que demana molta determinació i que seguim units amb pocs retrets i amb ganes de construir", ha insistit.

Per la seva banda, l'exconseller Josep Rull ha afirmat que la "principal lliçó" que va sorgir de l'1-O és que "la unitat" és la força. "És el que ens fa poderosos i invencibles", ha remarcat. També ho ha fet l'exconseller i actual secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que ha assegurat que "cada dia hi ha un nou motiu" per a la independència i que cal "passar a l'acció".

"Hem de deixar de veure-les venir, recosir complicitats i tornar a anat tots a la una. Concentrem-nos a ser útils, els partits polítics deixem la calculadora i afinem la brúixola", ha reclamat. "Hem arribat molt lluny i estic segur que si recuperem la unitat i la il·lusió de l'1-O, el camí que vam començar l'acabarem", ha afegit l'exconseller Joaquim Forn.

Just el dia que s'ha sabut que la Fiscalia Superior de Catalunya li demana un any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa, l'exconsellera Meritxell Serret ha participat a l'acte i ha fet una crida a "persistir" per "fer front a la repressió". "Hem après que el que fa trontollar l'estat repressiu és la democràcia", ha afirmat durant la seva intervenció.

L'exconsellera Dolors Bassa, per la seva banda, ha fet una crida a continuar treballant per "la fi de la repressió" i per avançar per aconseguir la "independència".

L'acte també ha comptat amb la participació de Valtonyc i diversos encausats arran de les mobilitzacions postsentència. Entre elles, Carla Costa o Òscar Campos que han criticat durament la posició del Govern. "Necessitem polítics valents", ha etzibat Costa durant el seu discurs.

L'acte s'ha tancat amb tots els participants sobre l'escenari, crits d'unitat i independència i l'himne d'Els Segadors.