Esgotades les entrades pel concert de Fito & Fitipaldis al Temporada Alta

El concert serà el 9 de desembre a l'Auditori de Girona

Temporada Alta ja ha penjat el cartell d'entrades exhaurides per al primer dels vuit concerts que inclou la programació musical d'aquesta 31a edició. L'actuació dels bascos Fito & Fitipaldis és el primer 'sold out' que fa aquest apartat del certamen.

La banda farà un concert en format íntim a l'Auditori de Girona el 9 de desembre, on repassaran els seus nous temes i els èxits de sempre. Entre els plats forts dels concerts d'aquesta edició hi haurà també el de la diva alemanya Ute Lemper, que pujarà a l'escenari acompanyada dels 51 músics de la Gio Symphonia. I en teatre musical, destaquen l'estrena absoluta de 'Sondheim x Sondheim. Que passin els pallassos' dirigida per Mario Gas i l'estrena a Catalunya del nou espectacle de Les Luthiers.

El festival Temporada Alta manté l'aposta per programar concerts i espectacles on la música té una presència destacada. Des de fa anys, subratlla l'organització, "el festival configura una programació musical amb perfil propi, amb voluntat d'arribar a tot tipus de públic i potenciar les propostes que barregen música i teatre". Això s'ha traduït tant en concerts massius com en propostes íntimes i de petit format.

Aquest any, la programació musical d'aquesta 31a edició la integren vuit concerts, a més de propostes de teatre musical, espectacles on la música és protagonista i -evidentment- també aquells dirigits a un públic més familiar. El cartell de concerts el formen Fito & Fitipaldis (els primers a exhaurir entrades), Maria Arnal i Marcel Bagés amb el seu 'Hiperutopia', el gallec Xoel López (que actuarà per primer cop al certamen), Joan Miquel Oliver i Da Souza amb 'Mallorca party', la trombonista i cantant catalana Rita Payés amb la guitarrista Elisabeth Roma, l'Orquestra Fireluche i la diva alemanya Ute Lemper amb la Gio Symphonia.

Precisament, aquest darrer és un dels plats forts de la programació musical del Temporada Alta. L'artista mostrarà, juntament amb els 51 instrumentistes que formen l'orquestra, l'energia efervescent de l'Alemanya d'entreguerres i el Berlín que volia ser la capital europea de les avantguardes musicals, principalment del cabaret.

El repertori establirà un diàleg entre les cançons de Kurt Weill i Hanns Eisler, interpretades per la gran diva alemanya, que és la cantant que millor ha recollit aquest llegat musical. L'espectacle, que és una coproducció del festival amb l'Auditori de Girona i la Gio Symphonia, estarà dirigit per Francesc Prat.

Estrena absoluta

Pel que fa a la programació de teatre musical d'aquesta edició destaca l'estrena absoluta de 'Sondheim x Sondheim. Que passin els pallassos', que dirigida per Mario Gas pretén retre homenatge a Stephen Sondheim, la gran referència musical de la segona meitat del segle XX que va morir el novembre del 2021. Aquesta serà l'única oportunitat de veure l'espectacle, que ha estat creat especialment per Temporada Alta per part de Mario Gas, un dels que més vegades ha dirigit a Catalunya i Espanya els musicals de gran d'èxit de Sondheim.

El muntatge que es veurà a Girona estarà protagonitzat per més de 20 artistes com Vicky Peña, Jordi Boixaderas, Muntsa Rius, Pep Molina, Xavier Ribera-Vall, Pedro Pomares, Àngel Llàcer, Miranda Gas, Teresa Vallicrosa, Mònica López o Carme Conesa.

També destaca l'estrena a Catalunya del nou espectacle de Les Luthiers, 'Gran reserva', amb el que el prestigiós grup de músics i humoristes argentins ofereix una antologia dels seus millors números per a celebrar els més de 50 anys que porten fent riure al món. El concert està coorganitzat amb l'Auditori de Girona.

La música també serà l'element bàsic en l'estructura i dramatúrgia de moltes propostes; en molts casos, fins i tot, amb músics en directe. En són exemples 'The Bluebird Call', una mostra del procés de treball del nou muntatge de Mal Pelo; 'Vuelta a Uno', la tercera part de la Trilogia de la Guitarra creada per la bailaora andalusa Rocío Molina i 'Desde mis ojos', l'espectacle de dansa d'Eva Yerbabuena i Juan Kruz Diaz Garaio que combina la línia clàssica i la contemporània.

 També la música té un clar protagonisme en les propostes de creació contemporània pensades per a públic jove com 'Harakiri', un muntatge sobre el suïcidi de Les Impuxibles. A més, aquest 31è Temporada Alta també programa 'La filla del mar', el drama d'Àngel Guimerà convertit en musical que ha estat guardonat amb tres Premis Butaca.

I per últim, el certamen tampoc s'oblida de la música en aquelles propostes per al públic familiar. Ho testimonien, per exemple, 'Descontrol orquestral', la darrera estrena que ha creat Xiula; 'ByeBye Monstre', la proposta de teatre musical de Dagoll Dagom, 'Mou el cos' de Dàmaris Gelabert o 'Bon Marley for babies', de La petita malumaluga.