Girona ja ha destinat més de 3,5 MEUR per comprar 34 pisos i en té emparaulats una desena més

L'Ajuntament ha allotjat onze famílies vulnerables als habitatges i tira endavant les rehabilitacions de la resta

L'equip de govern de l'Ajuntament de Girona ha sortit al pas de les crítiques que li ha llançat l'oposició -sobretot, Guanyem- pel que fa a inversió en habitatge. Quatre dies després del ple en què es va debatre el compte general del 2021, el vicealcalde Quim Ayats i la regidora Annabel Moya han volgut treure xifres per "deixar clar" que l'Ajuntament executarà els 4,3 MEUR que es van pactar per comprar pisos. "Vull recordar que aquesta era una inversió a dos anys; i per tant, és ara quan toca passar comptes", ha dit la regidora.

Fins ara, de tot aquest paquet, l'Ajuntament de Girona ja s'ha gastat 3.560.397,3 euros. Han servit per comprar 34 pisos, dos locals i 24 aparcaments, i també per rehabilitar sis habitatges més que s'havien adquirit el 2020. Per a aquestes darreres obres, la despesa ha estat de 160.000 euros.

La regidora ha explicat que en onze dels pisos ja hi viuen famílies vulnerables, i que s'estan tirant endavant les rehabilitacions de la resta perquè també puguin acollir-ne. Pel que fa als 751.323,69 euros que encara queden per gastar, Annabel Moya ha concretat que es destinaran a comprar una desena de pisos més, que l'Ajuntament ja té emparaulats. Aquestes operacions es faran abans no acabi l'any.

"Complim amb el compromís que vam adquirir amb la ciutadania; aquesta és una inversió històrica, i farem tot allò possible per garantir el dret a l'habitatge", ha afirmat Moya. La regidora no ha amagat, però, que a l'hora d'avançar cap a aquest objectiu, el Tribunal Constitucional (TC) no els ho posa fàcil. Primer, tombant les multes als grans tenidors i, més recentment, la Llei de contenció del lloguer.

Treballar "conjuntament"

"O entre tots i totes avancem i treballem conjuntament pel dret a l'habitatge, o no ens en sortirem", ha subratllat Moya. I aquí, també ha interpel·lat els grups de l'oposició a arribar a acords de ciutat, en referència a la proposta que va llançar durant el ple del dilluns de destinar com a mínim 1 MEUR anuals a comprar pisos.

Per la seva banda, el vicealcalde ha insistit que l'Ajuntament treballa "perquè cap gironí o gironina s'hagi de veure obligat a marxar de la ciutat o el seu barri per no poder assumir el preu de l'habitatge". "Ens enfoquem a ampliar el parc de lloguer assequible, destinat a famílies, joves i gent gran, on cal destacar la compra de pisos per tanteig i retracte, la futura promoció de 105 habitatges de protecció oficial a Domeny i la cessió de solars de Can Gibert del Pla a promotores del tercer sector que suposen una cinquantena d’habitatges més", ha recordat Quim Ayats.

La majoria, a Santa Eugènia

La majoria dels pisos que ha comprat l'Ajuntament (en concret, 21) estan situats a dos blocs de Santa Eugènia. Moya ha recordat que van decidir tirar endavant l'operació perquè són edificis que responien a l'objectiu d'ajudar a cohesionar el barri, perquè tenen també locals als baixos i perquè permetrien destinar els blocs "a famílies vulnerables". La resta d'habitatges, es reparteixen en diferents barris.

En concret, l'any passat el consistori va destinar 675.961,64 euros del paquet de 4,3 MEUR a comprar habitatge. Es van adquirir un pis a Sant Narcís, un al Barri Vell i deu habitatges dels blocs de Santa Eugènia (el 50% dels edificis), a més de dotze aparcaments i dos locals.

En el que portem d'any, a aquesta inversió s'hi han sumat 2.884.435,66 euros més. Ja s'han comprat catorze pisos més (un a Sant Narcís, un a Domeny, un a Vila-roja i els onze restants als blocs de Santa Eugènia) i dotze aparcaments. En breu, se signaran també vuit pisos més, repartits entre Santa Eugènia (sis), l'Eixample Sud (un) i Montilivi (el darrer).

Per completar la inversió, quedarà tancar la compra de la desena de pisos que ja s'han emparaulat. Actualment, el parc públic d'habitatge de Girona compta amb uns 200 pisos, entre els que ja hi havia i els nous que s'han adquirit.

"La ciutat ho necessita"

La regidora de Guanyem Cristina Andreu, després que l'equip de govern hagi donat a conèixer aquestes xifres, ha dit que des del seu grup estan "orgullosos que després d'anys sense polítiques habitacionals la negociació de Guanyem amb el govern permetés fer un gir total a les prioritats de l'Ajuntament".

"Volem que les gironines i gironins puguin viure millor i disposar d'un habitatge assequible és el primer pas per aconseguir-ho", ha afirmat. I ha conclòs: "Esperem que el govern sigui capaç d'executar totes les partides: la ciutat no necessita".