La Llibreria Vitel·la de Palafrugell tanca després de dos anys

Abaixarà persiana el 9 d'octubre i mantindrà la botiga que té oberta a l'Escala

La Vitel·la-Espai Fòrum de Palafrugell (Baix Empordà) va obrir ara fa poc més de dos anys. Segons ha anunciat per xarxes socials, la llibreria abaixarà la persiana el proper 9 d'octubre, quan també acabi la XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. "Sí, certament es tancarà una porta, i tan certament, s'obriran mil finestres!", recull la piulada que han fet a Twitter.

Regentada per Gemma Garcia, responsable de l'editorial Vitel·la i de la llibreria que també té el mateix nom a l'Escala (Alt Empordà), la de Palafrugell va obrir l'agost del 2020. La pandèmia ja va fer retardar-ne l'obertura. Ara, passats dos anys, com ha admès a Ràdio Capital, Garcia es veu forçada a tancar perquè "econòmicament és insostenible".

La llibreria agafava el relleu a l'antiga Mediterrània, que havia tancat el setembre del 2019 després que els seus propietaris es jubilessin sense tenir relleu. Una campanya de suport a l'establiment, però, va aconseguir fer perviure el local (format per una llibreria, un espai expositiu i una cafeteria).

Qui va agafar el testimoni va ser Gemma Garcia. Artífex de l'editorial Vitel·la, nascuda el 2006, des del 2011 també comptava amb una llibreria pròpia a l'Escala. La nova Vitel·la-Espai Fòrum de Palafrugell va aixecar persiana el 21 d'agost d'ara fa dos anys; s'havia previst obrir-la al març, però el coronavirus ho va estroncar.

Des d'aleshores, aquesta llibreria generalista també s'havia convertit en punt de trobada cultural al municipi. S'hi feien presentacions, trobades amb autors i exposicions. De fet, ara mateix acull una de les mostres de la XII Biennal de Fotografia. A més, aquest estiu, la Vitel·la també havia maridat literatura i mar amb la iniciativa 'La mar ens acull' (un cicle de sortides literàries amb barca).

Per xarxes socials

A partir del proper 9 d'octubre, però, la Vitel·la-Espai Fòrum de Palafrugell abaixarà persiana. I ja no la tornarà a obrir. La llibreria, situada al carrer de la Tarongeta, ha anunciat per xarxes socials que tanca.

En declaracions a Ràdio Capital, Gemma Garcia ha admès que "econòmicament és insostenible", i que malgrat tot el que s'ha fet durant aquests dos anys, "al final una llibreria és una empresa i encara queden molts anys abans tot això no es pugui remuntar i defensar sol".

Amb el tancament, Palafrugell queda pràcticament orfe de llibreries. Perquè un cop la Vitel·la-Espai Fòrum tanqui, al municipi tan sols en quedarà una: L'Esquitx. La Vitel·la mantindrà, això sí, la llibreria de l'Escala