Un estudi mostra que la meitat de les persones sense llar pateixen malalties psiquiàtriques

Patologies cròniques com hipertensió arterial, diabetis i obesitat també són freqüents entre aquells que no tenen casa

La meitat de les persones sense llar pateixen malalties psiquiàtriques, segons un estudi fet per l'equip infermer d'un CAP de Girona. La mitjana d'edat se situa en els 54,4 anys i les patologies més prevalents són l'alcoholisme (54%); el tabaquisme (50%) i les malalties psiquiàtriques (50%), amb la depressió, l'esquizofrènia i el trastorn límit de la personalitat com les més freqüents.

Un 15% de les persones sense llar amb patologies psiquiàtriques han realitzat intents de suïcidi. Les addiccions d'altres substancies (cànnabis, cocaïna i heroïna) representen un 19%. Pel que fa a les malalties cròniques, un 46% presenten hipertensió arterial; un 27%, diabetis i el 23%, obesitat. D'altra banda, un 42% han tingut la covid-19. 

L'estudi sobre el perfil clínic de les persones en situació de sensellarisme, residents d’un centre d’acollida, es va presentar al Congrés de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que ara n'ha fet difusió dels resultats.

La infermera de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i investigadora principal de l'estudi, Mariàngels Fernández, assenyala que el perfil dels residents del centre "està determinat per les malalties mentals, addiccions i la cronicitat". Fernández indica que és "necessària la coordinació entre els serveix sanitaris i socials per garantir una adequada atenció d'aquest pacients".

Quant a la metodologia, els investigadors van recollir les dades amb el programa d'història clínica ECAP dels residents del centre d'acollida que hi fossin des de feia almenys sis mesos i que s'haguessin visitat a la consulta d'infermeria del febrer del 2021 al gener del 2022. El total de la mostra van ser 26 persones. 

El sensellarisme és una situació d'exclusió social severa que afecta greument la salut, especialment la salut mental, ja que amplifica els factors de risc de patir trastorns i n'incrementa els símptomes.