La Generalitat donarà 6 MEUR per retirar les cobertes amb amiant afectades per la pedregada

Aragonès avança que els propietaris que instal·lin plaques solars a les teulades rebran més bonificacions

La Generalitat ha obert una línia de subvencions extraordinària de 6 MEUR per retirar les cobertes de fibrociment que tenen amiant d'empreses i entitats que van patir les conseqüències de la pedregada al Pla de l'Estany, el Gironès i el Baix Empordà.

Es tracta d'uns diners mobilitzats des del Departament d'Acció Climàtica, l'Agència Catalana de Residus i el Departament d'Empresa i Treball. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat aquest dijous al migdia en una visita a diverses empreses afectades per la pedregada a la Bisbal d'Empordà. A més, Aragonès ha detallat que si els propietaris posen plaques solars als teulats, rebran una bonificació del 70% per la instal·lació.

El president ha comprovat com diverses empreses del polígon que hi ha a l'entrada del municipi tenen el sostre foradat a causa de la pedregada. La majoria d'ells compten amb teulades de fibrociment i ara hi ha risc que sostreguin amiant, una substància tòxica quan s'inhala.

Per cobrir aquestes despeses, el Govern ha anunciat una línia de subvencions extraordinària destinada als municipis de Forallac-Fonteta, Cruïlles, la Bisbal d'Empordà, Corçà, Parlavà, Canet de la Tallada, Esponellà i Vilert i Sant Joan de Mollet. Es tracta dels municipis on va caure la pedregada del dimarts de la setmana passada amb blocs de gel de més d'11 cm de diàmetre.

Aragonès ha detallat que es tracta d'una afectació "molt delimitada" que els ha permès dissenyar aquestes ajudes "de forma quirúrgica" per donar una resposta ràpida als afectats.

Fons provinents de l'impost de CO2

Aquestes ajudes compten amb 6 milions d'euros que provenen dels departaments d'Acció Climàtica i Empresa i Treball i de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). 2,5 milions d'aquest total provenen dels fons contra el canvi climàtic, finançat a través de l'impost del CO2 dels vehicles.

El president Pere Aragonès ha remarcat que "en una setmana" han mobilitzat aquests diners després d'activar "tots els instruments" que tenia el Govern. De tota manera, Aragonès ha avisat que si en les properes setmanes veuen que els 6 milions no són suficients, buscaran noves vies per subvencionar el 100% del cost de la retirada de l'amiant.

Des de la Generalitat han anunciat que volen que aquesta convocatòria "sigui àgil" i per això es convocaran les ajudes aquest mateix mes de setembre amb l'objectiu de pagar les despeses als empresaris amb la màxima brevetat possible, però garantint totes les normatives.

Bonificacions per les plaques

A més, per tots aquells que decideixin col·locar plaques solars en les teulades que res rehabilitin rebran una bonificació del 70% de la instal·lació. Aragonès ha remarcat que l'objectiu d'aquesta bonificació és garantir una "transició energètica" aprofitant l'oportunitat de canviar les cobertes arran de la pedregada.

En aquesta bonificació també s'hi podran acollir aquells qui tinguin plaques solars però que la pedregada els hagi destrossat. Per posar-ne de noves, la Generalitat donarà una ajuda del 70%.