Aboquen aigua al Ter en protesta pel seu baix cabal

La plataforma Aigua és Vida assegura que el riu està "sobreexplotat"

Una quarantena de persones integrants de la Plataforma Aigua és Vida, que aplega diferents entitats del territori, han llençat aquest migdia aigua amb garrafes i regadores al Ter per denunciar la manca de cabal d'aquest riu que consideren "sobreexplotat" a causa un "transvasament excessiu" cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Ho han fet de del pont que hi ha davant de la presa del Pasteral, a la comarca de la Selva, punt de captació d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), que ha passat a mans privades.

Des de la plataforma, també reclamen "una gestió pública de tot el cicle de l'aigua per tal que estigui exclosa de l'àmbit de lucre", segons recullen en el manifest que han llegit. La jornada reivindicativa ha començat amb el gest simbòlic de retornar l'aigua al riu amb garrafes i regadores. "Que torni a ser aigua-vida i no pas aigua-negoci-" afirmava un dels membres de la plataforma que aplega entitats de tota la conca del Ter i de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Posteriorment, han llegit un manifest amb les línies generals de la seva lluita, com és denunciar una "sobreexplotació" del cabal del riu, especialment pel que consideren un "transvasament excessiu" cap a l'àrea metropolitana de Barcelona però també per la presència de rescloses destinades a la producció hidroelèctrica i les derivacions d'aigua al llarg del Ter mig i alt -un total de 98 en els 131 quilòmetres de riu entre el seu naixement i Manlleu-.

Calculen que en els últims anys més d'un 70% del cabal del Ter que arriba als pantans s'ha derivat a l'àrea metropolitana de Barcelona "sense respectar un mínim de cabal ecològic", assenyalen al manifest. També denuncien una "tèrbola privatització" de la fins fa poc empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), una operació del Govern que veuen amb molt mals ulls. Segons explica Pau Masramon, membre de la plataforma i de l'Observatori del Ter de l'Ateneu Naturalista de Girona, "apostem per la gestió pública de tot el cicle de l'aigua perquè pensem que és molt més garantista que no pas una de privada". I afegeix que aquest última el que farà serà "treure rendiment econòmic i veure-la com un negoci, sense mirar el bé públic", tal com demostra, diuen, el conseqüent augment de les tarifes.

És per això que des de la Platafora Aigua és Vida reclamen que s'apliquin criteris de "transparència, gestió democràtica i control social de la ciutadania" d'un recurs que és "bàsic per la vida". El d'avui ha estat el tret de sortida d'una campanya que continuarà en altres punts del territori per fer arribar el seu missatge. L'acte d'aquest dissabte també ha tingut un component lúdic, amb l'organització d'una botifarrada popular i música. Entre els assistents, hi havia els diputats d'ICV Marc Vidal i Salvador Milà.