Educació assegura que ''les tardes estan cobertes'' en la majoria d'escoles de Girona

El Departament valora positivament l'inici de curs en la reordenació dels centres al sector Est

El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Àdam Manyé, ha assegurat que "les tardes estan cobertes" en la majoria de centres de la demarcació de Girona durant el primer dia de curs. Manyé ha remarcat que hi ha incidències "puntuals" en alguns centres que no tenen tots els monitors però afirma que treballen per resoldre aquests casos i poder garantir que tots els infants accedeixin a aquestes activitats de lleure.

Per altra banda, el director dels serveis territorials ha valorat positivament l'inici de curs al sector Est de Girona, on s'ha aplicat una reordenació de centres. Des d'aquest matí, els alumnes d'educació infantil aniran a l'escola de Font de la Pólvora, mentre que els de primària ho fan a la de Vila-roja.

El portaveu d'Educació a la demarcació, però, ha detallat que fins aquest dilluns al matí encara s'estava treballant per buscar monitoris en determinats centres on no es complien les ràtios. "Estem treballant intensament amb ajuntaments i consells comarcals per garantir que tota la mainada tingui servei de tardes", ha detallat el director dels serveis territorials.

De tota manera, Adam Manyé ha detallat que "impera la normalitat en la majoria de centres" i per això ha tret ferro a casos "puntuals" on no hi havia prou monitors. A més, Manyé ha apuntat a les empreses de lleure com a responsables d'aquest problema. "Es van comprometre a tenir un determinat nombre de monitors i no han complert", ha assenyalat el director dels serveis territorials.

Bon balanç en l'inici de curs del sector Est

Coincidint amb l'inici de curs, el Departament d'Educació i l'Ajuntament de Girona han organitzat una festa a Font de la Pólvora i Vila-roja al pavelló que hi ha entremig dels dos barris. L'objectiu era començar el curs i facilitar la reordenació dels centres que hi ha al sector Est de la ciutat. A partir d'aquest dilluns, els alumnes d'educació infantil aniran a l'escola de Font de la Pólvora, mentre que els de primària hauran de fer-ho a Vila-roja.

El director dels serveis territorials d'Educació, Adam Manyé, i el regidor d'Educació de Girona, Adam Bertran, expliquen que el resultat d'aquesta primera jornada ha estat "positiu" ja que la majoria de famílies han acceptat aquesta reorganització. Bertran ha remarcat que "l'especialització" dels dos centres garanteix "la supervivència" de les escoles d'aquests barris de Girona.

Aquesta redistribució és pionera a Catalunya, segons Manyé. De fet, el portaveu d'Educació assegura que "calia ser valent" per tirar endavant aquest projecte. El regidor de Girona ha assegurat que amb aquesta primera jornada s'han superat "les pors que no es podria fer" i ara les administracions avancen que treballaran per consolidar la reorganització dels centres.

Dos centres barregen sexes a les aules

Per altra banda, aquest serà el primer curs en què les escoles Bell-lloc i les Alzines tindran nens i nenes en una mateixa aula. Fins ara, un centre era exclusivament per a nens i l'altre per a nenes. Per adaptar-se a la nova normativa, però, han decidit "canviar el seu projecte pedagògic" i Manyé ha celebrat que aquests canvis ja siguin una realitat des d'aquest dilluns.

En aquest sentit, tot i no tenir dades concretes del percentatge de nenes a les aules de Bell-lloc, ni la de nens a les de les Alzines, sí que apunta que són xifres significatives i no purament testimonials. El portaveu d'Educació ha recordat que altres centres de Catalunya havien anunciat que també s'adaptarien a la nova normativa, però a la pràctica no ho han acabat fent. Per això, celebra que a Girona hi hagi el compromís ferm per aconseguir aquesta "igualtat d'oportunitats". "La separació per sexes no tenia sentit a nivell pedagògic", ha afegit Adam Manyé.

Més alumnes amb necessitats especials

Aquest curs ha començat amb 128.624 alumnes a la demarcació de Girona, un 2,79% menys dels que hi havia el curs passat. Aquesta davallada es deu sobretot a una caiguda de la natalitat. Malgrat tot, des d'Educació asseguren que aquest curs a la demarcació de Girona s'han detectat "el doble de casos amb necessitats especials" a Infantil 3 i 1r d'ESO.

Pel director dels serveis territorials a la demarcació, això permet "dibuixar una fotografia més real" del que viuen els centres, perquè es pot destinar els recursos necessaris a la integració d'aquest alumnat i garantir-ne l'escolarització.