L'Acústica tanca recuperant les xifres d'assistència prepandèmia amb 100.000 espectadors

Di-Versiones ha posat punt final al festival aquesta tarda

El festival Acústica de Figueres ha tancat aquest diumenge la 19a edició recuperant les xifres d'assistència prepandèmia. En total, l'organització calcula que hi hauran passat prop de 100.000 espectadors des de dijous, quan es va donar el tret de sortida, i durant tot el cap de setmana. Di-Versiones ha estat l'últim grup a tocar.

Ho ha fet a la Rambla de la ciutat, un dels tres escenaris d'aquesta edició conjuntament amb la plaça Catalunya i la plaça Palmera. L'Acústica ha aplegat 32 concerts gratuïts, dels quals 19 s'estrenaven al festival i un 95% eren catalans. El director de l'Acústica, Xavi Pascual, s'ha mostrat satisfet per "haver recuperat la normalitat".

Pascual considera que "és un festival que la gent s'ha fet seu" i on les noves generacions "que havien sentit a parlar de l'Acústica han pogut assistir" en aquesta 19a edició.

Segons l'organització, l'Acústica "s'ha reafirmat aquest cap de setmana com un dels festivals més multitudinaris del país", recuperant les xifres d'assistència registrades el 2019 amb 100.000 espectadors i després de deixar enrere dues edicions marcades per la pandèmia on el certamen es va haver de reinventar sota el nom de 'Les Nits d’Acústica'. Ho ha aconseguit, consideren, gràcies a "l’aposta pels artistes catalans més populars de la temporada. al costat dels més emergents".

Des de dijous, per Figueres hi han passat els grups més populars de l’escena musical catalana actual com Oques Grasses, que han fet el darrer concert abans del seu final de gira al Palau Sant Jordi el gener de 2023; Sopa de Cabra. que continua homenatjant el trenta aniversari del 'Ben endins' i que també actuarà al Palau Sant Jordi aquest novembre; Joan Dausà; Els Catarres i Doctor Prats. També fenòmens del moment com Mariona Escoda, The Tyets, els valencians La Fúmiga o la rapera canària Ptazeta, que han reunit milers d'espectadors.

Durant aquests dies, també s'hi ha pogut veure el cantautor de Guissona El Petit de Cal Eril, que oferia un dels seus darrers concerts; la pianista Clara Peya; la mallorquina Maria Jaume; el retorn de Delafé y Las Flores Azules o la tecnorumba dels inclassificables Habla de Mí en Presente. A més de propostes com les dels lleidatans Sexenni i el grup de pop urbà d’Olesa de Montserrat, Lal’Ba.

Finalment, l'organització de l'Acústica ha fet com de costum una aposta pel talent local. Propostes de les comarques gironines com Clima, La Ludwig Band, Onniria i artistes de l’escena urbana figuerenca com Habibi, Killu’Katala o Maken Row han assistit al festival dins d'un programa amb un 95% dels artistes catalans. L'Acustiqueta, la programació diürna i familiar de l’Acústica, ha acollit Xiula i els ja habituals Orquestra Di-Versiones, que han tancat el festival aquest diumenge a la tarda.

Oques va blindar la Rambla

Dissabte a la nit, el festival va haver de blindar la Rambla per la gran assistència de gent. L'espai va arribar a superar els 10.000 espectadors simultanis. Una xifra que l'organització s'havia marcat com a límit d'aforament. "Ja teníem un protocol per no superar les xifres d'assistència que marca el pla d'autoprotecció", detalla Pascual.

El protocol en qüestió es va posar en marxa a finals del concert de Joan Dausà i es va mantenir durant tot el concert d'Oques Grasses. "La gent que no va poder entrar a la Rambla es va redistribuir entre la resta d'escenaris", detalla el director, que afegeix que tots "van quedar plens".

Encara que el director del festival ha admès que és d'hora per fer balanç de l'impacte econòmic a la ciutat, s'ha mostrat convençut que "amb la gentada que ha vingut serà important". I ha afegit que l'Acústica tanca una temporada turística "que ha anat molt bé" i on "tothom ha pogut fer calaix". A més, Pascual ha dit que el festival "multiplica per cinc la inversió que l'ajuntament fa amb aquest projecte". L'Acústica té un pressupost d'uns 650.000 euros, dels quals les administracions en financen la meitat abans de començar.