Mig centenar de persones protesten contra els correbous a Vidreres

L'activitat es recuperarà aquest dissabte a la tarda després de dos anys d'aturada per la pandèmia

Mig centenar de persones s'han congregat aquest matí a la plaça de l'Església de Vidreres (Selva) per protestar contra la celebració dels correbous, que es recupera aquest dissabte a la tarda al municipi després de dos anys d'aturada per la pandèmia.

La directora d'AnimaNaturalis i coordinadora de la plataforma prou correbous, Aïda Gascón, ha explicat que volen aconseguir que el Parlament de Catalunya prohibeixi aquestes pràctiques i conscienciar els joves perquè "busquin formes de divertir-se que excloguin el maltractament animal". En senyal de protesta, a Vidreres han recorregut el camí que fan els animals. Alguns s'han disfressat de dinosaures i han lluït pancartes amb el lema 'Els correbous són prehistòrics'.

L'acte de protesta ha començat a quarts de deu del matí amb la concentració davant l'església de Santa Maria de Vidreres. Amb les disfresses d'alguns participants, l'organització ha volgut "demostrar que els correbous són un acte de la prehistòria". "De la mateixa manera que no té sentit que hi hagi dinosaures corrent pels carrers del poble durant les festes, tampoc té cap sentit que hi facin córrer vaquetes o bous", ha detallat la coordinadora de la plataforma Prou Correbous.

Després de la lectura del manifest, la cinquantena de participants s'han desplaçat corrent fins al tancat on aquest dissabte a les cinc de la tarda correran els bous. És el mateix recorregut que fan quan els alliberen pel carrer. "Demanem valentia política i prohibir-ho des del Parlament de Catalunya", ha dit Gascón, que ha afegit que també és necessari que hi hagi conscienciació ciutadana "sobretot entre els joves". Ha reclamat "posar-se a la pell dels animals, que estan obligats a córrer" i "buscar altres formes de divertir-se, sense necessitat de fer patir els animals".

En aquesta línia, la coordinadora ha assegurat estar convençuda que "ningú té intenció de fer-los patir" però ha recordat que passa: "Pateixen estrès i moltes vegades es moren per esgotament, atacs de cor o perquè es donen cops amb les parets o les barreres". "El maltractament animal ja no hauria de tenir cabuda a les festes", ha sentenciat, afegint que la Festa Major de Vidreres -que se celebra al municipi de l'1 al 5 de setembre- hi ha oferta prou per prescindir dels correbous.

Un referèndum perdut

El desembre de l'any passat es va celebrar un referèndum al municipi per decidir sobre el futur dels correbous. Amb un 53% dels vots, els vidrencs i vidrenques majors de 16 anys van escollir mantenir la pràctica. Tanmateix, la participació va ser baixa; només 1.685 persones de les 6.983 cridades a les urnes van votar, el que representa un 24,13 %. "Hi ha poca participació ciutadana i el problema és que la gent que no es posiciona; la neutralitat afavoreix sempre l'opressor", ha assegurat la coordinadora de la plataforma Prou Correbous.

Gascón ha afirmat, però, que des de l'entitat animalista no creuen que hagi de dependre d'un referèndum. "És un tema de país i de conscienciació; s'haurien de prohibir els correbous i la gent no hauria de voler participar-hi", ha dit. A més, ha recordat que després de dos anys d'aturada d'aquestes activitats a causa de la pandèmia de la Covid-19, els correbous estan sent més multitudinaris i acumulen "més ferits i més morts d'animals". Amb tot, la coordinadora de Prou Correbous ha manifestat que esperen "que no hi hagi cap més accident com si va passar el 2019".

De fet, la plataforma Prou Correbous -organitzadora d'aquest acte de protesta i que agrupa diverses entitats animalistes- es va crear precisament aquell any arran de l'accident que hi va haver a Vidreres durant la celebració dels correbous. Els fets es van produir quan un toro va aconseguir saltar les tanques de la plaça de bous, que separen l'arena de les graderies i va ferir 19 espectadors, abans de ser abatut a trets per la policia.

Amb tot, els animalistes esperen que "sigui l'últim any que es fan correbous a Vidreres". De moment, tant aquest dissabte a la tarda com diumenge, hi haurà bous a la plaça a les cinc de la tarda i diumenge al matí, es farà pels carrers del poble seguint el recorregut que han resseguit els manifestants.