Pals aprova inicialment el projecte per a la reforma de la segona planta de Ca la Pruna

Servirà com hotel d'entitats i els treballs costaran uns 224.000 euros

L'Ajuntament de Pals (Baix Empordà) ha aprovat inicialment el projecte bàsic i executiu per a la reforma de la segona planta de Ca la Pruna, que servirà com a hotel d'entitats. Els treballs estan pressupostats en 224.394,11 euros (IVA inclòs) i a partir d'avui comença el període d'exposició pública durant trenta dies hàbils.

Les obres donen continuïtat a un projecte iniciat el 2017 amb la rehabilitació de la torre i d'una part de la planta baixa. Posteriorment el 2019 es va actuar als exteriors i a la planta baixa de l'edifici, millorant l'accessibilitat i es va adequar l'entrada, la recepció i l'espai que ocuparà la nova oficina de turisme.

Els treballs més recents, licitats a finals de 2020 han servit per a construir una nova escala, una rampa i un ascensor accessible a la planta baixa per a connectar amb les dues plantes del damunt, l'obertura d'una segona entrada a l'extrem nord-est i la construcció d'una sala d'actes nova a la segona planta.

Ara mateix es treballa en la reforma de l'antiga zona del museu ubicat al primer pis i que fins ara estava dividit en dues plantes. La intenció és habilitar diverses sales per acollir exposicions fixes i itinerants. La tramitació de la segona planta per a convertir-la en hotel d'entitats s'ha endarrerit i no es podrà fer fins a finals d'any, un cop aprovat definitivament el projecte, podent-se iniciar les obres a principis del 2023.

El nou hotel d'entitats donarà acollida a un total de disset associacions que conformen el teixit actual del municipi. Datada del segle XVI, aquesta casa fortificada està inclosa en l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Coneguda també com a Mas Illa per la primera família que en va ser propietària, la finca va ser cedida a l’Ajuntament de Pals, durant els anys 70, per Francesc Jover Sala i Antoni Vil, els quals l’havien comprat i reformat el 1974.

Tots dos formaven part de l’Associació filantròpica "els Amics de Pals" i com a condició per cedir la masia van fer prometre al consistori que la convertirien en un equipament cultural per a la vila. L’última gran intervenció es va fer l’any 1990 cobrint el pati de la zona nord per fer-hi la sala d’actes que fa poc va ser enderrocada. La nova es va estrenar el mes passat.

Ca la Pruna és una de les construccions més importants en la història medieval i moderna de Pals. Va ser en el seu origen un casal situat fora del nucli del municipi, extramurs. Els membres de la família Illa apareixen documentats ja a principis del segle XV, vinculats al cultiu i la comercialització de cereals, principalment l’arròs. L’edifici fou cremat durant la primera guerra carlina (1833) i malgrat les esmentades reestructuracions que ha tingut l’edifici, encara són visibles restes de murs baixmedievals i diferents ampliacions dels segles XVI-XVIII.