Interior augmentarà la col·laboració policial amb Roses per lluitar contra el 'top manta'

L'alcalde admet que amb la fi de les restriccions ha pujat el nombre de manters

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha compromès a mantenir la col·laboració amb la Policia Local de Roses i a incrementar-la per lluitar contra el fenomen del 'top manta' al municipi. En una reunió aquest dimecres, Elena ha admès que la situació els preocupa i ha dit que els dispositius conjunts i en solitari que hi ha fet els Mossos aquest estiu està donant els seus fruits.

"Hem augmentat la col·laboració, ha funcionat i s'incrementarà en el futur", ha afegit el conseller. Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Joan Plana, ha dit que aquesta ha de ser la línia a seguir, tot i que ha admès que aquest estiu ha tornat a augmentar el nombre de manters amb la fi de les restriccions i l'increment de turistes. Malgrat això, ha dit que en els últims anys els decomisos estan augmentant i que cal continuar per aquesta via.

Durant una compareixença a Roses, tant el conseller Elena com l'alcalde han defensat que l'acció conjunta durant aquest estiu a la zona ha donat fruits i que ha de ser "la línia a seguir". En aquest sentit, Plana ha admès que en els últims temps hi havia certes discrepàncies sobre competències (Interior considera que es tracta d'un problema d'ocupació de via pública i Roses, de seguretat pública) i que això havia obligat a la Policia Local, sovint, a actuar en solitari.

Aquesta temporada, però, la situació s'ha començat a revertir i, no només s'hi ha fet dispositius conjunts sinó que Mossos també ha fet decomisos pel seu compte. En moltes ocasions, ha explicat Elena, en controls d'entrada al municipi per evitar que els manters arribessin a la zona del passeig.

En aquest sentit, el conseller ha dit que la col·laboració es mantindrà i es reforçarà i que la voluntat és poder-hi destinar més agents en un futur. Per la seva banda, Plana ha explicat que, tot i que encara no tenen xifres, aquesta temporada hi ha hagut més manters –tot i que encara no s'ha arribat als registrats l'any 2019- com a conseqüència, en part, d'una major afluència de turistes. "A més demanda, més oferta", ha dit.

En relació a això, ha insistit que cal actuar en la "rendibilitat del negoci" i que això passa per fer decomisos. A tall d'exemple, Plana ha explicat que l'any 2018 es van comissar 4.000 peces falsificades; al 2019, 19.000 i entre el 2020 i el 2021, es van superar les 25.000.

Més comissaries però no noves regions

En relació a la petició d'algunes formacions de crear una regió policial Girona Nord per pal·liar la falta de Mossos a l'Alt Empordà, Elena ha dit que aquesta mesura no "necessàriament" implicaria tenir més "mitjans" i que, precisament, els mitjans són el que necessita el cos i la ciutadania. En aquest sentit, ha afegit que el pas de 18.000 a 22.000 agents implicarà nous equipaments policials i, "probablement, comissaries" .