La PAH ocupa la seu de Bankia a Girona

La plataforma reclama solucions immediates a dos afectats que no poden pagar la hipoteca

Cap a quarts de deu del matí, una vintena de membres de la PAH Girona han entrat a dins de la seu de Bankia, situada al carrer Sèquia de la ciutat. El seu objectiu era clar: no marxar-ne fins que l'entitat donés solució immediata a dos casos d'afectats.

Un d'ells és el d'en Maurice Picquet, un francès que fa divuit anys que va arribar a la demarcació. Li han diagnosticat un càncer d'ossos en fase terminal i, des de fa dos mesos, no pot pagar les quotes de la hipoteca. Té 60 anys i ara en fa uns quants es va comprar una casa a la urbanització Residencial Park de Maçanet de la Selva (Selva).

Ara deu uns 1.400 euros al banc i li queden per pagar 140.000 euros de la hipoteca. Aquest, però, no és el primer cop que es retarda en els pagaments. L'any 2009 va quedar a deure set quotes (entre d'altres, pel retard en els cobraments de la Llei de la Dependència). Va trampejar la situació com va poder i es va aconseguir posar al dia, però ara assegura que ni ell ni la seva dona -que té una cama amputada- se'n poden sortir.

"L'única cosa que vull és que em concedeixin la dació en pagament per poder tronar a França d'aquí a uns mesos, quan ho hagi lligat tot", assegura en Maurice. I hi afegeix: "La meva dona no se'n pot sortir sense mi aquí, i per això vull que quan jo no hi sigui, pugui viure tranquil·la amb els seus".

Sisè intent de desnonament

L'altre cas que avui la PAH ha portat fins a la seu de Bankia és el d'en Lluís Barrilado. Té 27 anys, un fill petit de 7 i, des del 2009, es va quedar sense feina. Treballava de muntador de mobles, se li ha acabat l'atur i en els darrers mesos ha viscut un autèntic calvari.

La setmana vinent és la sisena vegada que el jutjat ha fixat el desnonament del seu pis, situat al barri de Sant Narcís de Girona. Aquest cop, però, no ho ha fet en un sol dia concret, sinó que els funcionaris judicials es poden presentar a casa seva al llarg de tota la setmana. "El que vull és que em deixin viure al meu pis; jo no vaig deixar de pagar la hipoteca perquè no volgués, sinó perquè no podia", explica.

Solucions immediates

La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, i els dos afectats s'han reunit amb el director de la seu de Bankia a Girona. Mentrestant, a fora, la resta de membres de la plataforma han fet una assemblea improvisada i han començat a fer cartells per enganxar-los a la façana de la sucursal.

'Tothom té dret a un habitatge digne', 'Sí que es pot però no volen' o 'La PAH ocupa pels teus drets!' són alguns dels lemes que s'hi poden llegir. Els membres de la plataforma i l'entitat bancària han obert un diàleg per intentar solucionar les dues situacions, mitjançant la via de la dació en pagament -en el cas d'en Maurice- i suspendre l'execució hipotecària -en el cas d'en Lluís.

La PAH assegura que, si avui mateix Bankia no respon, no es pensa moure de l'entitat i que no marxarà fins que els facin fora.

Bankia respon

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha aconseguit la dació en pagament per al veí de Maçanet de la Selva afectat per un càncer terminal i ha arrencat el compromís de Bankia d'aturar el desnonament del jove de Girona. Després que la PAH hagi ocupat la seu central de l'entitat durant cinc hores, Bankia s'ha compromès -mitjançant un correu electrònic- a fer efectives les dues mesures. En el cas de Maurice Picquet, la setmana vinent es fixarà hora davant notari per signar la dació i condonar el deute, que puja a 140.000 euros. Pel què fa al noi de 27 anys, Lluís Barrilado, l'entitat farà arribar dilluns a primera hora un escrit als jutjats demanant que s'aturi l'execució hipotecària.