El Festival Strenes arrenca amb 5.000 entrades venudes

"Els miralls de Dylan" ha inaugurat aquesta primera edició

Després d'anys sense tenir notícies de Els Miralls de Dylan, Gerard Quintana i Jordi Batiste han decidit que ja era hora de reviure la figura del mític cantant de Minnesota i què millor que fer-ho durant l'estrena del festival Strenes de Girona. Aquest cop però, no han estat sols. Un dels grans artistes procedent del nord de Catalunya i també fan de Bob Dylan, Pascal Comelade, ha volgut pujar a l'escenari del Teatre Municipal de Girona per interpretar alguns dels temes més reivindicatius del mestre d'EUA.

'Els Miralls de Dylan' i Pascal Comelade van coincidir durant la creació d'un dels clips que es va utilitzar per la campanya Foc al Cor de la IAEDEN- Salvem l'Empordà. Després d'aquesta col·laboració solidària, els tres artistes van decidir anar més enllà i crear un espectacle conjunt per retre homenatge a un dels grans de la cançó d'autor internacional en aquests moments de crisi econòmica. La primera mostra de la seva gran força ja es va poder veure al Tradicionàrius. Aquell concert però, va ser un petit tastet. Aquest dijous al vespre, la capital gironina ha vibrat amb les interpretacions i versions que han fet els tres artistes catalans durant el seu primer concert plegats.

Un so "més dur i guitarrero"

La nit ha començat amb la presentació que la periodista Gemma Ruiz, de TV3, que ha fet una breu descripció de l'acte i una petita entrevista a dos dels tres protagonistes de la nit, Gerard Quintana i Jordi Batiste. "Vam decidir tornar però amb un to més dur i guitarrero, més de Dylan", ha explicat Batiste. En la mateixa línia s'ha expressat Quintana que ha ressaltat la gran capacitat de Bob Dylan de "retratar l'ànima humana". "Molts dels drets que estem perdent es van guanyar amb les bandes sonores de Dylan", ha afegit.

Com és habitual, l'espectacle musical ha comptat amb la guitarra de Francesc Bertran i Amadeu Casas. Aquest dissabte també s'han afegit a la festa el líder de Very Pomelo i guitarrista de l'última gira de Sopa de Cabra, Xarim Aresté, que ha tocat el banjo en algunes cançons. L'espectacle, que portava el nom de 'Tornarem a ser lliures' s'ha iniciat amb la cançó 'Per sempre jove', seguida de 'Memphis blues again', 'Des de l'atalaia', 'En aquest món en flames', 'Com una pedra', 'Els temps estan canviant' o 'Senyors de la guerra'. També s'han pogut sentir cançons mítiques com 'Tornaré a ser lliure', 'Campanes de llibertat', 'La noia del país del nord' i, com no, 'Escolta-ho al vent'. El concert ha comptat amb la complicitat del públic, uns 500 assistents, que ha aplaudit fervorosament cada una de les peces musicals.

Unes 5.000 entrades venudes

D'aquesta manera, marcant un llistó ben alt ha començat el festival Strenes de Girona que compta amb un repertori de luxe amb més de 15 estrenes absolutes, 4 concerts únics i més 50 actes programats. Delafé y Las Flores Azules, l'Orchestra Fireluche o Maria del Mar Bonet són alguns dels cantants de renom que passaran per aquest festival. Aquest mateix divendres Lax'n'Busto i Els Catarres actuaran a l'Auditori de Girona i a La Sala Planeta.

De moment, més de 1.000 persones ja han passat per les diverses activitats prèvies - tals com xerrades, taules rodones i presentacions- programades en espais com el Museu del Cinema, la Universitat de Girona, la Biblioteca Salvador Allende o la Casa de Cultura i durant deu dies està previst que la ciutat bulli al ritme de la música més catalana. El festival ja ha obert les seves portes amb més de la meitat d'entrades venudes de les prop de 9.000 localitats que s'havien posat a la venda. En alguns casos, com en el concert de Els Catarres, ja no es pot aconseguir ni un sol seient.

Seguint amb la línia de relacionar l'Strenes amb un festival de cinema, l'organització ha col·locat una catifa vermella a l'entrada del Teatre Municipal de Girona i els assistents s'han pogut fer fotografies - com si es tractés d'un 'photocall'- que d'aquí poc ja podran veure penjades a la pàgina web del festival.