Un veí de Sant Hilari Sacalm troba una granada de la Guerra Civil

L'artefacte es trobava amagat entre unes teules d'un paller

Insòlita troballa la que va fer ahir un veí de Sant Hilari Sacalm (Selva) al paller de la seva masia. L'home és el propietari del mas conegut com la 'Casota de les Comes', que es troba a prop de la carretera GIV-5411, a tocar de la planta embotelladora d'aigua que hi ha al poble.

Pels volts de les tres de la tarda, l'home s'havia enfilat al teulat del paller i n'estava remenant les teules. De sobte, mig colgada pel pas del temps, va descobrir una granada de la Guerra Civil. El projectil, de fabricació polonesa, mesurava uns deu centímetres i encara duia l'espoleta de seguretat posada.

El veí va donar l'alerta als Mossos d'Esquadra i immediatament un equip dels Tedax -la unitat especialitzada en desactivar explosius- va anar fins a la masia. Els agents van recollir el projectil del sostre del paller i el van fer explosionar en una cantera de la zona.

Les comarques gironines, sobretot, les zones de muntanya, són un lloc on s'hi sol trobar material bèl·lic abandonat de la Guerra Civil (bàsicament, obusos i granades de mà). I és que, durant la retirada republicana, les tropes van abandonar o enterrar molts projectils per evitar que caiguessin en mans de les tropes franquistes, que els trepitjaven els talons.

A Biure un obús, i a Olot una altra granada

Ara fa cosa d'un mes, sense anar més lluny, un veí de Biure va trobar-se un obús mig enterrat en un bosc de la població. L'home, que el va descobrir amb l'ajuda d'un detector de metalls, el va carregar al seu tot terreny i el va traginar fins al poble. Allà, però, els veïns li van recomanar que avisés els Mossos d'Esquadra, i els Tedax van desplegar tot un operatiu -amb perímetre de seguretat inclòs- per recollir el projectil i el van traslladar fins a una pedrera per fer-lo explosionar.

I a principis de febrer, els Tedax també es van haver de desplaçar fins a la Garrotxa. Un veí d'Olot va trobar, abandonada en un descampat a prop del nou hospital, una granada de la Guerra Civil. L'artefacte estava completament oxidat i no tenia espoleta de seguretat. Tot feia pensar que algú l'havia abandonada, perquè no estava enterrada. Els agents se la van endur per desactivar-la.