Els treballadors del Trueta tornen a sortir al carrer

Els sindicats calculen que l'hospital contractarà un 4% menys de treballadors per l'augment de jornada de treball

Una vuitantena de treballadors de l'hospital Josep Trueta de Girona han tallat la carretera N-IIa durant deu minuts aquest dimecres al migdia per protestar contra les retallades en l'àmbit sanitari i per mostrar el seu rebuig a mesures com l'augment de jornada de treball. La presidenta de la Junta de Personal, Maria Àngels Rodríguez, ha afirmat que l'ICS "ha imposat" un augment de jornada de 1.664 hores en torn diürn i de 1.500 en torn nocturn. "Això no només vol dir que els que tenen plaça treballin més per menys diners, sinó que es deixin de contractar treballadors temporals", ha afirmat Rodríguez. Segons càlculs dels sindicats, el Trueta contractarà un 4% menys de personal eventual.

La protesta dels treballadors de l'hospital ha arrencat a dos quarts de tres de la tarda a les escales del Trueta. Una vuitantena de treballadors armats amb xiulets, carraques i una pancarta on s'hi podia llegir 'En sanitat a Catalunya tenim més càrregues de treball i menys treballadors. Fins quan conseller? Ni una hora més ni un treballador menys' han anat fins a la carretera N-IIa que passa per davant de l'hospital i l'han tallat durant deu minuts.


El motiu de la protesta és, segons explica la presidenta de la Junta de Personal del Trueta, Maria Àngels Rodríguez, oposar-se a l'augment de la jornada que ha fixat el govern espanyol a tots els funcionaris. Rodríguez ha recordat que l'ICS "ha imposat" un augment de jornada de 1.664 hores en torn diürn i de 1.500 en torn nocturn.

Els sindicats calculen que l'augment de la jornada de treball tindrà una conseqüència clara: deixar de contractar personal que, fins ara, cobria aquestes hores. En concret, un 4% dels contractes se'n veuran afectats. Rodríguez ha recordat que hi ha professionals que porten més de 20 anys treballant al Trueta encadenant contractes eventuals perquè no tenen plaça fixa. "Amb la nova mesura pot ser que es quedin sense feina", ha criticat.

"Aquesta ordre pot provocar acomiadaments encoberts i és el que volem impedir", ha afirmat Rodríguez que assegura que el Trueta "ja no pot aguantar més retallades". La presidenta de la Junta de Personal calcula que per a aquest any hi haurà una disminució d'entre el 7 i el 10% del pressupost. "Encara no hi ha xifres oficials però creiem que girarà entorn a aquesta xifra", ha exposat Rodríguez.

A banda de la mobilització d'aquest dimecres la Plataforma sindical unitària ha convocat accions per a la propera setmana arreu de Catalunya. A més, els sindicats del Trueta han començat a recollir signatures contra l'ampliació de la jornada i esperen presentar-les el dia 18. "El nostre objectiu és evitar que s'implanti l'ampliació", ha conclòs Maria Àngels Rodríguez.