Retiren una xarxa de pesca de més de 50 metres perduda al fons marí de Blanes

Posava en perill l'activitat dels submarinistes i suposava un fort impacte sobre el medi natural

Agents dels Mossos d'Esquadra, conjuntament amb la Direcció Gerenal de Política Marítima i Pesca Sostenible i amb la col·laboració de la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, van retirar el dia 23 una xarxa de pesca del fons marí de Blanes que suposava un perill per al medi natural.

Al mes d'agost els centres de busseig de la zona van informar que havien localitzat d'una xarxa de pesca de grans dimensions al fons marí de Blanes, molt a prop de la punta de Santa Anna. Efectius de la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadra, de manera coordinada amb la Direcció Gerenal de Política Marítima i Pesca Sostenible i amb la supervisió tècnica de la Facultat de Biologia de la UB, van dissenyar un operatiu que permetés la seva extracció de manera segura i tingués un impacte mínim sobre el medi natural.

El dia 23 d'agost els policies van poder retirar amb èxit la xarxa fantasma de tipus "tremall" en dos trams. Així, es va retirar un primer tram de 40 m de llargada localitzat a 18 metres de fondària i estès de forma lineal sobre un fons rocós i sorrenc, en el qual existia una important praderia de posidònia. Entre la posidònia, els mossos van localitzar un segon tram de xarxa compactat, el qual tenia uns 10 metres aproximadament. Aquesta operació també va permetre alliberar diverses espècies animals atrapades a la xarxa perduda.

Aquestes xarxes perdudes són conegudes com a "xarxes de pesca fantasma" i tenen un impacte negatiu sobre les espècies i l'entorn marí, perquè continuen pescant indefinidament sense control ni aprofitament de les captures. També tenen un impacte sobre el medi, ja que els materials sintètics amb els quals estan fetes són altament contaminants per l'entorn marí.

Finalment tenen un impacte sobre les persones, per suposar un perill tant per a la navegació com pels bussejadors o practicants d'altres activitats aquàtiques que podrien quedar-hi atrapats.