Guia per a utilitzar bastides amb seguretat

Les podem veure a tot arreu: des de cases de dues o més plantes fins a edificis de gran alçada, les bastides s'utilitzen per a una àmplia varietat de projectes de construcció, manteniment, instal·lació, restauració i reparació.

Les bastides poden ser una forma més segura i productiva de treballar que les escales, però cal observar una sèrie d'aspectes de seguretat perquè puguin complir el seu objectiu de fer la feina més eficient, fàcil i segura.

Una eina indispensable

La bastida és una estructura provisional, fixa o mòbil, que s'utilitza a la construcció per auxiliar l'execució d'obres o tasques de manteniment i reparació. Actua com una plataforma apta perquè els treballadors realitzin feines en alçades o en àrees a les quals altrament no podrien accedir, facilitant també el trasllat de materials fins al punt de treball.

Les bastides d'alumini, en particular, juguen un paper clau en la indústria de la construcció per la seva estructura fiable, resistent i segura. Són lleugers, fàcils de traslladar d'un lloc a l'altre i, el que resulta més important, són molt econòmiques i rendibles. L'ús de les bastides d'alumini ha augmentat enormement respecte a bastides d'altres materials a causa de les seves extraordinàries especificacions, com ara un pes més lleuger i una millor relació cost-benefici. Tenen una alta resistència a la corrosió, són versàtils i, el muntatge i el desmuntatge resulta molt fàcil.

Són nombrosos els avantatges del lloguer de bastides per realitzar tasques de diverses índoles en altura i per això, ens sembla important parlar detalladament sobre els recaptes que cal prendre a l'hora d'utilitzar aquestes eines.

Les mesures de seguretat que has de prendre

Capacitació

Abans de fer servir una bastida, el personal ha d'haver rebut capacitació especialitzada.

La capacitació ha de ser realitzada per una persona qualificada i ha d'incloure l'ús adequat de la bastida, com manejar els materials i les capacitats de càrrega. Pel que fa a la seguretat, cal identificar els perills d'electrocució i caigudes de persones i objectes, així com els procediments a realitzar davant d'aquests potencials accidents.

Muntatge segur

El muntatge i el desmuntatge de les torres de bastides mòbils han d'estar a càrrec de persones competents i capacitades sense excedir una relació màxima entre l'alçada i la base.

Per seguretat, abans de pujar a una bastida, verifiqueu que una persona competent ho hagi inspeccionat abans del torn de treball. Les bastides només es poden muntar, desmuntar, modificar o moure sota la supervisió directa duna persona competent i capacitada.

Si teniu dubtes sobre la seguretat d'una bastida, verifiqueu amb un supervisor abans d'utilitzar-lo.

Accessoris indispensables

L'ús del casc és obligatori quan treballi sobre, sota o al voltant d'una bastida. També ha d'obtenir un bon parell de botes de treball resistents i antilliscants

Sempre cal utilitzar baranes i estabilitzadors, així com s'ha de considerar l'ús de sogues per assegurar les eines.

El que has d'evitar

  • No deixeu materials o eines a la bastida al final d'un torn. Aquests objectes podrien caure de la bastida o provocar ensopegades en les persones que vénen a treballar després.
  • No sobrecarregar la bastida. Les especificacions de capacitat de càrrega màxima s'han de respectar sense excepció.
  • No utilitzeu escales o objectes per augmentar l'alçada de treball. Quan no es pot arribar a una àrea de treball, cal sol·licitar al supervisor que aixequi la plataforma.
  • No s'ha de caminar sobre les plataformes de la bastida si estan cobertes de gel, neu o fang. Les deixalles de materials així com les fulles, fang, neu o gel han de ser eliminats per complet abans de permetre'n l'ús.
  • No utilitzar la bastida en condicions climàtiques adverses com pluja intensa, vents forts, neu o calamarsa.
  • No utilitzeu la bastida si sembla danyada d'alguna manera o si ha estat alterada i falten components. En aquests casos, un supervisor capacitat s'ha d'assegurar que les condicions siguin apropiades perquè el personal pugi a la bastida.
  • Mai tractar de reparar o modificar una bastida a no ser que tingui formació i capacitació que ho habilitin a fer-ho de manera segura.
  • Mai pujar a la bastida per llocs que no estan dissenyats per a l'accés ni amb materials o eines a la mà.

Assessorament professional

L'avantatge de llogar bastides d'alumini per als teus projectes és comptar amb l'assessorament professional d'una empresa de lloguer competent.

easyAlquiler és una empresa que ofereix no només un assessorament integral que precedeix el lloguer sinó que compta amb un seguiment i assistència eficients que acompanya el client en tot el procés fins al final del contracte.

Les eines i maquinàries que proveeix easyAlquiler passen per un control de manteniment exhaustiu quan són tornades i abans de tornar a ser llogades. Això garanteix que tot l'equipament que portis al teu lloc de treball estarà en perfectes condicions i farà que les tasques es facin de manera eficient i segura.

Per a més informació sobre bastides i altres eines i maquinàries, consulta amb experts: el lloguer és fàcil i segur amb easyAlquiler!