Arrenca el FITAG amb un cabaret reivindicatiu

L’esdeveniment recupera l’aforamen després de dos anys amb restriccions

Un cabaret que reivindica el respecte i la igualtat entre gèneres i opcions sexuals, alhora que denuncia la violència i la discriminació, ha donat aquest vespre el tret de sortida a la vint-i-dosena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG).

Fins dissabte vinent, 27 d’agost, el FITAG tindrà lloc en diferents espais de la ciutat de Girona i també a Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. L’eslògan d’aquest any és "El teatre de la gent", en al·lusió al fet que les persones són les autèntiques protagonistes del Festival, ja sigui actuant des de l’escenari o bé participant en les funcions com a públic. El FITAG recupera l’aforament del cent per cent, després de dos anys amb limitacions a causa de la pandèmia de la covid-19.

L’espectacle que ha inaugurat el FITAG 2022 ha estat Garrí al forn amb compota de reineta, que és una producció en format de cabaret del grup El Mirall de Blanes. La companyia va actuar al Festival per primer cop fa divuit anys i, des d’aleshores, ha participat en un altre festival internacional de teatre a Tunísia i ha guanyat diversos concursos, com ara el Ciutat de Terrassa, el Ciutat de Tàrrega i el de Mora-Toledo. L’espectacle que El Mirall ha interpretat aquest vespre a Girona combina humor, música i dansa, i es va estrenar l’estiu passat a Blanes.

En la seva intervenció, Jordi Camps ha reivindicat "la feina, les hores i la constància de les persones que fan teatre als municipis". I, davant l’èxit d’assistència de públic al Teatre Municipal, ha afirmat: "Ens mereixíem tornar a tenir la sala plena per gaudir amb normalitat del teatre amateur." 

La programació del Festival es pot consultar al web fitag.cat. Dels trenta-sis espectacles programats, vint-i-un són gratuïts i catorze tenen un preu de cinc euros (amb entrada reduïda per als socis de l’Associació Girona de Teatre - El Galliner i del GEiEG, i per a les persones més grans de 65 anys). En el cas de les funcions de pagament, les entrades es poden reservar a través del mateix web. Pel que fa a les funcions gratuïtes, les entrades es poden recollir a la mateixa sala on tingui lloc cada espectacle a partir d’una hora abans que comenci, fins a exhaurir-se’n la disponibilitat. 

Aquest any participen en el FITAG vint-i-nou grups de teatre amateur de Catalunya, les illes Balears, el País Basc, Aragó, Astúries, Castella - la Manxa, Galícia, Navarra, Colòmbia, l’Argentina, el Perú, Ucraïna, Mèxic, Portugal i Suïssa. A més de Blanes, les companyies de les comarques gironines que hi actuen són de Sant Gregori, Figueres, Sant Pere Pescador, Arbúcies, Salt, Maçanet de la Selva, Lloret de Mar, Cassà de la Selva i Llançà.

Funció solidària amb Ucraïna 

Demà, dimecres, a les 19.30 hores, al mateix Teatre Municipal de Girona, tindrà lloc un espectacle a càrrec d’un grup de teatre d’Ucraïna. L’import de l’entrada consistirà en un donatiu solidari per a la cultura ucraïnesa. L’obra, titulada The stolen happiness, és un drama místic interpretat per quatre actrius. L’eix argumental és la cerca de la llibertat interior d’Anna, la protagonista.   

La Diputació organitza el FITAG amb el suport de la Casa de Cultura, l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació “la Caixa”. Aquesta és l’última edició que Martí Peraferrer dirigeix el Festival, després d’haver-hi estat divuit anys al capdavant. En el seu parlament, Jordi Camps li ha dedicat unes paraules d’elogi.