La meitat dels detinguts per assalts violents han entrat a la presó

La demarcació ha registrat disset casos des de principis d'any

L'operatiu policial específic per lluitar contra els assalts violents a les comarques gironines ha permès reduir significativament el degoteig de casos que viu la demarcació. Només entre gener i febrer d'aquest 2013, els Mossos d'Esquadra han dedicat 28.000 hores a actuacions per evitar aquests delictes, s'han fet 2.615 controls a peu de carretera -sobretot, al Baix Empordà- i s'han identificat 7.519 persones.

Durant aquests dos mesos, els Mossos d'Esquadra han detingut 24 lladres per assalts violents, la meitat dels quals han ingressat a presó. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, ha explicat que això ha permès desarticular quatre grups organitzats "molt actius" que havien fet de Girona el seu territori d'actuació.

Belenguer també ha tret xifres per demostrar com, gràcies a aquest esforç policial, la xifra d'assalts violents s'ha reduït de manera significativa. Des de principis de març i fins ara, la demarcació n'ha registrat dos. Només entre gener i febrer, però, se n'havien viscut quinze.

El comissari, que ha fet pública aquesta estadística durant la celebració del Dia de les Esquadres, també ha insistit que la lluita contra aquests assalts, que generen alarma social, continuarà de manera "ininterrompuda".

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que l'esforç policial ha estat un factor clau per reduir aquesta xifra negra, al costat d'altres com ara la col·laboració ciutadana o la instal·lació d'alarmes als domicilis. Per a Espadaler, les xifres permeten ser "moderadament optimistes", però no per això conviden a abaixar la guàrdia.

"Ja no ens trobem amb aquelles xifres que ens havien preocupat, i molt, a finals de l'any passat o a principis d'aquest", ha dit el conseller. El titular d'Interior ha dit, però, que els Mossos d'Esquadra continuaran amb la "guàrdia alta", perquè això no vol dir que aquests robatoris no puguin rebrotar.

0,92% d'increment de delictes

Durant el seu discurs, el comissari Joaquim Belenguer també ha donat dades sobre el global de delictes i faltes a la Regió Policial de Girona. L'any 2012 es va tancar amb lleuger repunt d'aquesta xifra negra (en concret, l'increment va ser del 0,92%). El cap de la Regió Policial, però, també ha volgut recordar que es venia d'un any, el 2011, en què s'havia aconseguit una reducció global del 5,45%.

Per últim, Joaquim Belenguer també ha volgut fer balanç del 'Dispositiu Voral', que els Mossos d'Esquadra van engegar per combatre la prostitució a peu de carretera. Mentre que el juny de l'any passat es tenien comptabilitzades 109 prostitutes que exercien als vorals, al desembre aquesta xifra s'havia reduït fins a les 32.

"Vull insistir, però, que darrere cada prostituta hi ha una tragèdia personal i familiar, i que la pervivència d'aquest fenomen ens hauria d'avergonyir a tots com a societat", ha dit. Belenguer ha assegurat que la reducció de prostitutes a les carreteres gironines ha estat conseqüència també del fet que els agents han començat a multar els clients.

Ara, amb l'arribada del bon temps, el comissari ja ha dit que s'ha notat com el fenomen "ha rebrotat", perquè ha augmentat la presència de meuques. "Per això, hi continuarem treballant", ha dit.

Aquest any, la celebració del Dia de les Esquadres a la Regió Policial de Girona s'ha fet al Teatre El Jardí de Figueres. Durant l'acte, s'han lliurat més de 300 felicitacions -tant a ciutadans, com a mossos i a altres cossos- per actuacions meritòries. La celebració del Dia de les Esquadres s'ha fet a la capital de l'Alt Empordà en record als incendis que l'estiu de l'any passat van assolar la comarca.