Es manté la prohibició de pescar corall vermell al Cap de Creus

La resta de zones protegides s'hi podrà iniciar la pesca a partir del maig

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'Ordre per la qual s'estableix la campanya de pesca de corall vermell aquest any en les aigües interiors del litoral de Catalunya. La temporada començarà el dia 1 de maig i finalitzarà el 31 d'octubre tal com es va fer l'any passat.

La resta de l'any és de veda. L'objectiu de la mesura és protegir i recuperar els recursos marins i per això es manté la prohibició en zones d'alt interès natural, com és el Cap de Creus així com a la zona marítima del nord de l'Escala fins al cap de Begur. La regulació estableix també una talla mínima de les branques de corall vermell de 7 mil·límetres de diàmetre amb una tolerància màxima d'un 5% de pes de branques de mida inferior. No tothom pot pescar aquesta espècie. És necessari tenir una llicència de pesca específica, prevista en el Decret 291/1983, de 30 de juny, sobre extracció de corall, i que atorga la Direcció General de Pesca i Afers Marítims en un nombre màxim de 10.

En el cas que el nombre de demandants superi el de llicències, s'ha d'atorgar primer als que acumulin més puntuació d'acord amb el barem que fixa l'Ordre publicada avui. I si un cop efectuat el recompte de punts es produís un empat entre els sol·licitants, caldrà fer un sorteig.

Les zones prohibides de pesca

L'extracció del corall vermell ('coralium rubrum') està prohibida durant tot l'any a totes les zones incloses en l'Ordre MAH/293/2005 de 16 de juny. Concretament, s'estableixen mesures de regulació en l'àmbit martí del parc natural del Cap de Creus i en la Llei 15/2010 del 28 de maig, de declaració del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de dues reserves naturals parcials i d'una reserva integral. A més, també prohibeix l'extracció de corall vermell a la zona del litoral comprès entre el límit nord de l'Escala i el cap de Begur.  

L'establiment de campanyes de pesca del corall vermell ha estat un dels eixos d'actuació de la política pesquera catalana ja que faciliten el creixement i reproducció de les colònies d'aquesta espècie.