Desmantellat el grup de lladres silenciosos més actiu

S'han detingut 17 persones i els responsables han ingressat a presó

Els Mossos d'Esquadra han detingut 17 persones com a presumptes autores de diversos delictes de robatori amb força i receptació, que formen part d'un grup especialitzat en cometre robatoris pel mètode silenciós a urbanitzacions, i han actuat a Platja d'Aro, Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro i Caldes de Malavella.

La investigació, tutelada pel Jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols i la Fiscalia Provincial de Girona, es va iniciar el passat maig després que els mossos detectessin un seguit de robatoris amb unes característiques molt similars, entre elles que actuaven de nit, vestits de fosc i amb la cara tapada, i accedien als habitatges quan els inquilins dormien. Aquest grup actuava de forma tan ràpida i sigil·losa que rarament eren descoberts pels propietaris de les cases. Accedien a les cases aprofitant l'accés més fàcil que trobaven però també s'havien especialitzat en fer petits forats en portes i finestres a l'alçada del pany, per on feien passar un filferro que els servia per moure la maneta i obrir-les.

Prèviament, els lladres havien estudiat bé les urbanitzacions on tenien previst cometre els robatoris. De fet, van arribar a habilitar un espai en una zona boscosa propera a aquestes urbanitzacions per amagar-hi les eines, les llanternes, la roba i les sabates que utilitzaven. Després d'entrar als immobles, tornaven en aquest punt de trobada per guardar el material robat, canviar-se de roba i ser transportats per terceres persones fins a casa seva.

L'endemà dels fets es desplaçaven de nou fins a la zona boscosa on recollien els objectes robats. De les cases on entraven acostumaven a endur-se diners en metàl·lic, així com aquells objectes de valor que podien transportar sense problemes (telèfons mòbils, objectes d'electrònica,,joies) tot i que en alguna ocasió també van robar televisions de grans dimensions.

Les primeres gestions d'investigació van permetre detenir el passat octubre a dues persones i imputar-ne a dues més per la seva presumpta relació amb la venda d'objectes sostrets en robatoris silenciosos.

Els detinguts són Maria Lilia O. L, de nacionalitat colombiana, 45 anys i veïna de Palamós; Daniel Andrés G.P., de nacionalitat xilena, 32 anys i veí de Girona

El passat 11 de març, en una segona fase de la investigació, es van detenir els autors dels robatoris així com aquelles persones que també formaven part del grup duent a terme d'altres tasques. En total es va detenir a set persones i es van fer sis registres domiciliaris a Platja d'Aro (3), Llagostera (2) i Sils.

Els detinguts són Mario D., de nacionalitat albanesa, 36 anys i veí de Llagostera; Alfred H. de nacionalitat albanesa, 23 anys i veí de Llagostera; Oscar M.R. de nacionalitat espanyola, 28 anys i veí de Platja d'Aro; Julian Andrei L. de nacionalitat romanesa, 24 anys i veí de Llagostera; Roman M. de nacionalitat armènia, 27 anys i veí de Platja d'Aro; Gheorge M. de nacionalitat romanesa, 27 anys i veí de Sils; Olesea G. de nacionalitat moldava, 26 anys i veí de Platja d'Aro.

Ja amb els responsables ingressats a presó, els investigadors van corroborar que a la demarcació de Girona ja no s'estaven produint més robatoris d'aquestes característiques i van fixar-se com a objectiu prioritari recuperar tots els objectes robats que fos possible, així com detenir els responsables de vendre o utilitzar el material sostret. El passat 3 i 4 d'abril es van detenir vuit persones més.

Els detinguts són Daniel L.M., de nacionalitat espanyola, 34 anys i veí de Palafrugell; Mohamed M., de nacionalitat marroquina, 25 anys i veí de Calonge; El Houssin H., de nacionalitat marroquina, 42 anys i veí de Torroella de Montgrí; Abbes T.S., de nacionalitat marroquina, 53 anys i veí de Platja d'Aro; Carolina M.A., de nacionalitat colombiana, 25 anys i veïna de Palamós; Yhoanny Antonio A.A., de nacionalitat colombiana, 32 anys i veí de Palamós; Óscar M.R., de nacionalitat espanyola, 28 anys i veí de Palamós; i Arman S., de nacionalitat armènia, 32 anys i veí de Platja d'Aro.