Martí Peraferrer anuncia el seu adéu com a director del FITAG després de 18 anys

La Diputació de Girona garanteix la continuïtat del certamen teatral

El director del Festival Internacional del Teatre Amateur de Girona (FITAG), Martí Peraferrer, ha anunciat avui en el transcurs de la presentació de la 22ena edició que posarà punt i final al capdavant del certamen després de 18 anys a la direcció. Per la seva banda, el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha garantit que hi haurà una nova edició del festival l'any vinent però que serà necessari obrir una licitació del festival per adjudicar la nova direcció del FITAG.

La trobada teatral, que tindrà lloc durant cinc dies, del 23 al 27 d’agost, tindrà present 29 companyies estatals i estrangeres, mentre que de catalanes n'hi haurà d'Arbúcies, Blanes, Cassà de la Selva, Figueres, Llançà, Lloret, Maçanet de la Selva, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Altafulla i Sabadell.

Dins el FITAG Municipis, aquest 2022 es podran veure els espectacles del festival a sis municipis de les comarques gironines: Llançà, Lloret, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. 

La coproducció d’aquesta edició serà amb la companyia gallega Noite Bohemia, permetrà que actors de Girona, d’altres indrets de Catalunya i de Galicia, intercanviïn estils i maneres d’actuar. Una proposta diferent de treballar l’obra El mercader de Venècia dirigida pel director de la companyia, Javier Fernández Mariño. 

L’espectacle inaugural tindrà lloc el dimarts 23 d’agost al Teatre municipal de Girona amb l’obra Garrí al forn amb compota de reineta de la companyia El Mirall de Blanes. Una producció en format de cabaret que amb humor, música i dansa, l’obra reivindica el respecte i la igualtat entre gèneres i opcions sexuals, alhora que denuncia la violència i la discriminació. 

El FITAG és un festival compromès amb els nostres temps i la història. Aquest any la companyia ucraïnesa Splah formada per actors i actrius ucraïnesos repartits per Europa es trobaran a Girona per a representar The Stolen Happiness. El preu és un donatiu solidari amb la cultura ucraïnesa. 

El lema del Festival d’aquest any és "El teatre de la gent" perquè el teatre – sigui independent o professional – té el centre de la proposta creativa, en les persones. Els gestos, les mirades, el text, l’autenticitat, el fet de saber arribar a la gent, són la base de l’èxit de les propostes que s’ofereixen a l’audiència. 

A proposta d’ Escenamateur i dins les activitats paral·leles del FITAG es presentarà també la Xarxa Europea de Teatre d’Aficionats (RETAE) que aglutina les associacions de teatre europees que desenvolupen el seu treball amb autors espanyols o en llengua castellana, en una reunió pública el dimecres 24 d’agost. 

El director del FITAG, Martí Peraferrer, ha destacat que "aquesta és una edició especial amb una programació ben completa per a recuperar el públic i donar confiança a la gent per a viure la cultura. Volem tornar a veure cues de públic que accedeixin als espectacles, ha afirmat". Pel director del FITAG, el teatre amateur aporta visions noves que ens renoven i la convivència amb gent d’altres països i cultures ajuden a veure i entendre el teatre. 

Peraferrer ha volgut compartir que el festival és el teatre de la gent, el teatre de tothom i també de la gent gran i això fa gran aquesta aposta perquè no és només participar en les funcions sinó conviure i compartir experiències. 

Piñeira ha remarcat que "el FITAG és tot un referent del teatre amateur de Catalunya, l’Estat espanyol, Europa i Sud-amèrica, i ja és molt més que un festival que mobilitza milers de persones com a espectadors de teatre. Una filosofia de vida, una manera de viure i sentir el teatre no professional, amb passió, il·lusió i sobretot, des de la voluntat de teixir i gaudir de les relacions humanes que l’esdeveniment propicia. 

"Més enllà de les desenes de funcions programades, allò que defineix l'essència del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona és el vessant humà: els intercanvis culturals, la col·laboració en projectes internacionals i la convivència entre persones amb orígens i condicions ben diferents", ha afegit el vicepresident.  

La Diputació de Girona, dona suport al teatre amateur i ajuda al teixit associatiu cultural fomentant la participació i la cohesió social mitjançant la cultura de tota la demarcació. La Diputació organitza el FITAG des de fa 22 anys i fa arribar el teatre amateur arreu de la demarcació, a tots els col·lectius i per a totes les edats. El teatre de la gent posa al centre de les propostes creatives a les persones.  

Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, ha assenyalat que "des de la Generalitat es té una predisposició constant en la proposta del festival de teatre amateur. El teatre amateur som tots nosaltres. Quan la gent s’associa fa que la societat sigui potencialment generadora de riquesa però sobretot del guany superior que implica créixer com a persones, i incloure l’accés a la cultura a tothom".  

Pel que fa al vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha incidit que "amb el FITAG la cultura no fa vacances". "Tenim un objectiu compartit de fer arribar la cultura a tothom i arreu de la ciutat. Els protagonistes aquest any son els barris de Sant Eugènia i Sant Ponç". 

  La Diputació de Girona organitza el festival, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya. Després de dues edicions amb unes circumstàncies excepcionals, aquest any els grups de teatre amateur d’arreu del món hi tornen a tenir protagonisme. Aquesta vint-i-dosena edició torna amb una programació potent internacionalment i per a les nostres comarques gironines".