Bàscara es burla de la promesa de prohibir camions a l'N-II

200 persones vestides de negre han fet una processó i han encès espelmes al bell mig de la via

Uns 200 veïns de Bàscara (Alt Empordà) han sortit al carrer aquest vespre, vestits de dol absolut, per dir l'últim adéu entre llàgrimes i riures a la promesa del Govern i l'Estat sobre la prohibició del trànsit de camions per l'N-II a partir del 2 d'abril.

"Posats a manifestar-se que millor que enterrar les promeses dels polítics i fer una processó amb 'mantellina i peineta'", ha ressaltat la portaveu de la plataforma Prou Camions N-II, Eugènia Carbó. Els assistents a l'enterrament han fet una processó pel bell mig de la via, han escampat les cendres de la promesa i han encès espelmes col·locades amb el símbol de prohibit camions. El proper dimecres faran un concert a la via de set a nou del vespre.

A dos quarts de nou del vespre, els ciutadans carregats amb espelmes, mantellina i peinetes, han sortir al carrer per enterrar "la promesa". "Aquell dia va morir la promesa de retirar el trànsit de camions, el seu pare, l'honorable conseller Santi Vila i la seva padrina Ana Pastor i el seu padrí Abertis 'in absenti'; els veïns de Bàscara, de comarques gironines, coneguts i circulats us preguem un recordatori de la seva memòria", ha començat una de les veïnes de Bàscara vestida com la vídua de la promesa. Amb un to divertit i irònic, els veïns han demanat recordar aquesta data tant senyalada i han pregat perquè no s'hagi "d'enterrar amb tanta joventut" la nova promesa de treure els camions el 19 d'abril.

"Tots els presents podem constatar que la promesa era jove i inexperta però des del primer moment va ser un alè de vida en aquesta petita població. És en aquesta fragilitat i caducitat que som estimats profundament pel Senyor", ha ressaltat una de les veïnes que ha llegit el manifest comú. Durant la processó, els ciutadans han vessat llàgrimes i se'ls ha escapat algun riure i somriure quan passejaven per l'N-II.

L'acte ha finalitzat amb l'encesa de més d'un centenar d'espelmes que han col·locat tot formant un símbol de prohibit camions per l'N-II i han escampat les cendres de la promesa per l'asfalt d'aquesta via. A més, la processó ha comptat amb el ritme i la percussió del grup Quilombo.

La portaveu de la plataforma Prou Camions N-II organitzadora de l'acte, Eugènia Carbó, ha explicat que amb aquest acte han volgut "enterrar les promeses dels polítics mitjançant les mantellines". Carbó ha explicat que els veïns no perden l'esperança i confien en la nova data que s'ha posat a sobre la taula, el 19 d'abril. Tot i això assegura que, en cas que no es compleixi, no es donaran per vençuts i continuaran les mobilitzacions. De moment, la plataforma ja ha organitzat una nova protesta inèdita. El proper dimecres, de set a nou del vespre, l'habitual manifestació anirà acompanyada de música en directe a càrrec d'un grup local de Bàscara i els Dekrèpits.

D'altra banda, la portaveu ha volgut valorar les declaracions de la patronal del transport de les comarques de Girona ASETRANS que estan estudiant la legalitat de l'acord que han assolit la Generalitat, el Ministeri de Foment i Abertis per traspassar el trànsit de camions pesants per l'autopista. "Cadascú té la seva lluita i reivindicacions però això ja s'ha fet a altres llocs d'Europa i nosaltres hem de lluitar per aconseguir-ho", ha conclòs.