Verge, sobre les punxades: ''Calia actualitzar el protocol, ara tothom pot estar tranquil''

La consellera diu que no s'han de minimitzar els casos però tampoc generar alarma social

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat aquest dilluns que "ara tothom pot estar tranquil" perquè en cas de rebre una punxada en un espai d'oci es farà un bon acompanyament. Verge ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio després que el Govern hagi actualitzat el protocol per abordar les punxades als espais d'oci.

La consellera ha recordat la importància que en cas de rebre una punxada la persona afectada es desplaci, preferiblement acompanyada, a un centre sanitari. Amb el protocol actualitzat, ha subratllat, es faran "les proves oportunes". Verge ha demanat no generar "alarma social", ja que fins ara no s'ha registrat cap fet delictiu vinculat a una punxada.

Amb tot, ha admès que tampoc s'han de "minimitzar" els casos, ja que el fet de rebre una punxada pot generar angoixa, és una agressió en si mateixa i fins i tot provocar la sensació de por o "terror sexual". I és que la majoria dels casos han estat denunciats per dones.

Entre altres coses, el nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius i recorda el telèfon d'emergències 112. També recull que un cop la persona és atesa pels serveis sanitaris caldrà fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. També recull que s'haurà de valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

La consellera ha apuntat que el document operatiu s'ha fet arribar a tots els circuits territorials perquè els ens locals també estiguin informats, ja que el fenomen d'una punxada pot produir-se en una discoteca però també en un concert o festa major. "Estem donant eines perquè qualsevol administració pugui reaccionar igual davant fets similars", ha conclòs.