Les PAH faran escarni davant les seus del PP el pròxim dimarts

Les plataformes catalanes denuncien que s'intenta "criminalitzar" els moviments socials

Més d'un centenar de persones s'han reunit aquest dissabte al bloc ocupat de Salt (Gironès) durant la trobada de les PAH catalanes. Un dels objectius que han acordat és fer concentracions massives davant totes les seus del PP dimarts a la tarda per demostrar el seu rebuig a la nova llei hipotecària.

Les plataformes han respost al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha assegurat que darrere de cada escarni hi haurà els Mossos, denunciant que s'està intentant "criminalitzar" els moviments socials. "La intenció és fer una cortina de fum per no parlar de la corrupció i els defectes del Govern", ha destacat el portaveu de la PAH de Lleida, Eduard Baches.

Segons les diverses plataformes arreu del territori ja hi ha 7 edificis sencers ocupats, un d'ells a comarques gironines i els sis altres a la demarcació de Barcelona. "Els tenim dedicats a persones desnonades perquè no és sostenible que hi hagi tants blocs buits, gairebé 100.000 pisos, i tanta gent que necessita un habitatge", ha assegurat el portaveu de la PAH de Lleida.

Des de les associacions han denunciat la nova llei de Protecció de Deutors Hipotecaris i Lloguer Social que promou el PP i que, en principi, estava inspirada en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. No obstant això, els diversos portaveus de les plataformes han denunciat que aquesta proposta és "un insult" per a les persones desnonades i que no presenta cap de les idees principals de la ILP.

"No és que sigui descafeïnat sinó que descarta les nostres demandes, no té en compte ni la dació en pagament, ni l'aturada dels desnonaments ni la promoció del lloguer social", ha assenyalat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. La cap de l'associació gironina denuncia que es tracta d'un projecte "amb molta mala fe" i que el PP continua "defensant els bans, els poders econòmics i anant en contra la ciutadania i el bé comú".

"Estem parlant que en una part del text es diu que una persona, després de cinc anys de perdre l'habitatge, podrà veure condonat una part del deute si pot pagar el 65% d'ell. El 99% dels afectats no poden fer-ho i una condonació parcial no serveix per a res", ha explicat Afuera. Segons la portaveu aquesta mena de idees són "una vergonya" i demostren que els polítics, els diputats i totes les institucions "estan donant l'esquena als ciutadans". "Per això continuarem amb la lluita i la pressió fins que canviïn d'actitud i vegin la realitat social", ha assegurat.

Concentracions "massives"

De moment, de la trobada de les PAH catalanes ja n'ha sortit un primer acord. Aquest proper dimarts, a les 7 del vespre, faran concentracions massives i escarnis davant les seu del PP per mostrar el seu rebuig al projecte de llei. "No pararem fins que ens escoltin, fins que s'adonin del que això està suposant per a les famílies", ha assenyalat Afuera. A més, també tenen previst continuar "alliberant i ocupant" blocs de pisos de Salt en el que ells anomenen Obra Social de la PAH. "Hem escollit aquest nom per ironitzar sobre les hipoteques que esclavitzaven a la gent. Nosaltres promourem l'alliberació de tots els edificis buits possibles", ha apuntat.

D'altra banda, les plataformes han criticat les paraules del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que aposta perquè els Mossos d'Esquadra vigilin qualsevol escarni que es faci a polítics perquè no es malmeti el dret a al privacitat i la intimitat. Les diverses associacions han denunciat que la policia catalana hauria de dedicar-se a "defensar a la ciutadania" i no vigilar-la. "El que fem son escarnis informatius i si algú es sent malament és perquè amaga alguna cosa o té motius", ha destacat Afuera. La portaveu no ha dubtat en assegurar que el principal i pitjor escarni que s'està produint aquests dies és l'escarni que pateixen les famílies desnonades. "No només pateixen escarni sinó un maltractament institucional, aquells òrgans que els haurien de defensar no ho fan i això és molt greu", ha assegurat Afuera.

"S'intenta criminalitzar els moviments socials"

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de la PAH de Lleida que ha afirmat que actualment els mossos ja els vigilen quan van fer manifestacions o concentracions davant d'entitats bancàries. "Som gent pacífica, tenim un milió i mig de signatures que donen suport a la ILP i les nostres demandes i la intenció que hi ha és criminalitzar els moviments socials per aixecar una cortina de fum", ha ressaltat. A més, el portaveu ha afegit que des del Govern intenten criminalitzar les accions i les associacions socials perquè els ciutadans "no parlin dels casos de corrupció que hi ha al país i els defectes dels governs".

Es dóna el cas que la trobada s'ha fet en un bloc d'edificis propietat del banc Marenostrum, el mateix que - segons les PAH- està enviant escrits i cartes a persones desnonades oferint la possibilitat de recuperar el seu antic pis a un preu més baix. "Estem valorant anar a Madrid a parlar amb el banc perquè ja que estan negociant coses com aquestes obra la porta a parlar sobre lloguer social i dació en pagament", ha afegit Afuera. Des de la plataforma veuen la proposta com una possibilitat per intentar aconseguir habitatges per a persones amb pocs recursos. La portaveu ha ressaltat que es tracta d'un deure moral de l'entitat bancària ja que segons els seus càlculs "si es convertís el diner públic que s'hi ha invertit en accions, el 76% seria públic".

Finalment, la PAH de Girona ha acusat l'Ajuntament de Salt, dirigit per Convergència i Unió, d'haver iniciat contactes amb l'empresa del servei d'aigües i l'elèctrica per preparar una denuncia contra la PAH. "Aquest 18 de d'abril tenim una reunió i denunciarem que l'alcalde està intentant posar pals a la roda i presentar una denúncia contra nosaltres per l'ocupació del bloc de pisos", ha assenyalat.

De moment, els activistes ja han ocupat els 15 pisos del bloc i dintre d'un mes ja sabran quines famílies afectades per processos d'execució hipotecària podran ocupar-los. De moment, el banc Marenostrum no ha presentat cap denúncia.