ICV de Girona vol potenciar la prevenció de generació de residus

Consideren que manquen polítiques actives en la matèria

El grup municipal d’ICV-EUiA a Girona presentarà al proper ple una moció a favor de la prevenció de residus i per la reivindicació de sistemes de devolució, dipòsit i retorn. D’aquesta manera, la coalició vol assegurar l’èxit de les polítiques en matèria de reducció de residus que s’han dut a terme durant els últims anys. Segons els ecosocialistes, la ciutat de Girona va fer un tomb radical en la gestió dels residus gràcies a programes com el Girona Tria, iniciat l’any 2004. A partir de llavors, la generació total de residus per habitant i dia baixava dels 1,5 quilos als 1,2, situant-se molt per sota dels objectius marcats pel Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya.

“Malgrat l’èxit del projecte Girona Tria, el passat mes de març de 2012, l’equip de govern de la ciutat va decidir no donar continuïtat al programa, posant en perill els bons resultats obtinguts en matèria de reutilització i reciclatge de residus” diu la regidora Núria Terés. “No veiem unes polítiques clares i amb objectius contundents relacionades amb la prevenció de residus i és per això que presentem una moció per insistir en la importància de la prevenció de residus”.

A més, els ecosocialistes consideren que el nou conveni entre l’empresa gestora dels envasos, Ecoembes, i l’Agència de Residus de Catalunya no és just per als ajuntaments ja que la retribució per part d’aquesta empresa als ens locals es redueix un 10% de les retribucions actuals. “Aquesta reducció minvaria encara més les escasses polítiques que s’estan duent a terme a la ciutat en matèria de reducció de residus” afirma Terés.

Amb aquesta moció, el grup municipal d’ICV-EUiA vol que el plenari manifesti el rebuig a la reducció de les aportacions per part d’Ecoembes i demani a l’Agència de Residus de Catalunya que prorrogui l’actual conveni mantenint la mateixa retribució. Per impulsar un nou model de gestió dels envasos utilitzats, els ecosocialistes proposen que s’insti al Govern de la Generalitat a elaborar una llei que permeti implantar a Catalunya els Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR).

Per altra banda, el grup municipal d’ICV-EUiA donarà suport a la moció que l’ACAPS presentarà al proper Ple. Segons els ecosocialistes “la situació als campaments del Sàhara és més que alarmant, els i les sahrauís viuen en condicions infrahumanes i en els Sàhara ocupat es viu sota les contínues violacions dels drets humans per part del règim marroquí. Tot el nostre suport a la causa sahrauí: per l’alliberament dels presos polítics i per la llibertat del poble sahrauí”.