La neu i la platja han estat, un cop més, les destinacions més escollides durant aquesta Setmana Santa a les comarques gironines. El fet que totes les pistes d'esquí han estat obertes amb bona neu i quilòmetres esquiables ha fet millorar les xifres previstes i els hotels de la Cerdanya i el Ripollès han arribat al 75% i 70% d'ocupació durant la segona part de la Setmana Santa, mentre que els establiments de la Selva litoral han arribat fins al 85%.
Els allotjaments de turisme rural han aconseguit fregar el 90% d'ocupació a la Cerdanya, Garrotxa i la Costa Brava. Tot i el mal temps, les reserves d'última hora han ajudat a mantenir les mateixes xifres de l'any passat. Tot i la pluja que ha fet acte de presència durant aquesta Setmana Santa, el bon estat de la neu i les ganes de platja han fet que les comarques gironines hagin mantingut xifres d'ocupació similars a les de l'any passat. Les comarques de la Cerdanya, el Ripollès, Garrotxa i la Costa Brava han registrant les ocupacions més altes entre el 70% i 85%.
Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ressalten que molts hotels han decidit arrencar la temporada durant aquests dies festius. Al litoral gironí, han obert un 80% de tots els hotels possibles, unes xifres que coincideixen amb les dels darrers anys. A Girona ciutat i a la zones de muntanya han estat disponibles tots els establiments. Això fa que, en global, a la demarcació s'hagin ofert entre un 85% i un 90% de les habitacions de tots els establiments. Segons dades de la federació, a comarques gironines hi ha 4.500 establiments i un total de 79.100 places hoteleres.
Pefil dels turistes: famílies i parelles d'entre 40 i 50 anys
Per comarques, la Selva ha arribat al 80% d'ocupació seguida de la Cerdanya amb un 75%, el Ripollès amb un 70%, la Garrotxa amb 65% i Girona ciutat i l'Alt Empordà amb una mica més de la meitat de les habitacions plenes. Com és habitual per aquestes dates, la majoria dels turistes han estat famílies amb criatures i parelles d'entre 40 i 50 anys procedents de la demarcació de Barcelona i rodalies. "Del total dels visitants un 80% han estat nacionals, una part d'ells d'arreu d'Espanya, i un 20% turistes francesos, alemanys, anglesos i belgues", ha detallat la portaveu de la federació, Marina Figueras.
A grans trets, els dies amb més ocupació han estat des de dijous fins a diumenge ja que, entre setmana, els hotels s'han quedat mig buits. Seguint amb la tendència dels últims anys, la gran majoria dels visitants han passat entre dues i tres nits a les comarques gironines i s'ha notat una reducció de la despesa que fan els visitants.
Pel que fa al turisme rural, han superat les xifres dels hotels membres de la federació i a la Cerdanya han arribat a fregar el ple absolut. Tant al Ripollès com a la Cerdanya i a la costa s'ha arribat al 90% mentre que la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès s'han quedat al 80%. "Estem satisfets perquè tot i el mal temps les reserves s'han mantingut, la gent no ha fallat", ha assegurat el president de l'Associació de Turisme Rural, Ramon Corominas. Tot i així, des de l'entitat ressalten que els dies entre setmana, de dilluns a dijous, els allotjaments s'han quedat gairebé buits amb ocupacions que oscil·laven entre el 20 i el 40%. "Es nota que els turistes retallen, no surten a sopar o dinar fora i tampoc passen tants de dies i menys entre setmana", ha assenyalat Corominas.
Des de l'associació ressalten que les reserves d'última hora han ajudat a mantenir les previsios. "El temps ha estat dolent, no hi ha hagut volta de full, però sembla que els turistes han respost", ha conclòs el president de l'associació.