La vil·la romana de Can Ring a Besalú, camí d'esdevenir bé cultural d'interès nacional

S'ha obert un període de 30 dies per presentar al·legacions

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha incoat l’expedient de declaració de bé cultural d’interès nacional (BCIN), en la categoria de zona arqueològica, per al jaciment de la vil·la romana de Can Ring de Besalú (Garrotxa), tal i com va aparèixer publicat al DOGC del passat 12 de juliol.

A partir d'aquell dia es va obrir el termini de trenta dies hàbils per a presentar-hi al·legacions. Els darrers descobriments fets a la vil·la romana va ser el 2019 quan es van trobar restes del segle I abans de Crist d'una vil·la dedicada a la producció de vi i que pertanyia a una família benestant. El jaciment ocupa una superfície que pot arribar als 2.000 metres quadrats però només hi ha uns 1.200 al descobert.

El projecte de Can Ring forma part d’un més ampli que vol explicar la dinàmica del poblament, des del final de l’època ibèrica fins als segles XVI-XVII després de Crist i que inclou també els jaciments de Vilauba i la Bòbila d’Ermedàs al Pla de l’Estany.

“En aquesta vil·la hi estem trobant materials que s’estaven fabricant a la bòbila d’Ermedàs, per tant formava part del mercat propi i s’interrelacionaven bastant estretament”, explicava aleshores Quim Tremoleda, coordinador del projecte.