Els joves denunciats per dificultar el vot a les eleccions lamenten les acusacions

Han organitzat una campanya de suport que preveu fer actes informatius, un concert solidari i una concentració

Els dos joves independentistes per a qui el fiscal demana 5 mesos i mig de presó per intentar sabotejar diversos col·legis electorals del Pla de l'Estany en les darreres eleccions generals reivindiquen que va ser "un acte legítim de protesta". Els joves, Hagi i Pau, lamenten que els acusin de cometre un delicte i que hagin de respondre davant la justícia per mostrar el seu malestar amb la classe política i amb el govern espanyol. Durant la matinada del 20 de novembre, els nois van anar a diferents col·legis de Porqueres i Banyoles i van fer pintades incitant a l'abstenció. A més, van travar els panys de les portes introduint-hi una mena de massilla barrejada amb agulles trencades.

Els dos joves que s'asseuran a la banqueta dels acusats el 18 d'abril són membres del Casal Independentista del Pla de l'Estany. Un d'ells, Pau C., ja va ser jutjat -i absolt- per l'Audiència Nacional el 2008, després que cremés fotografies del rei a cara descoberta a la plaça del Vi de Girona. L'altre joves és Kibilly C., conegut com a Hagi.


Segons l'escrit del fiscal, el 20 de novembre del 2011, poques hores abans que obrissin els col·legis electorals, els dos joves van intentar "dificultar el vot a les eleccions generals". Per això, en plena matinada, es van dedicar a recórrer les seus dels col·legis de Porqueres (Pla de l'Estany) i Banyoles, van fer-hi pintades a les façanes i van travar-ne els panys. Fins que la Policia Local els va enxampar, els dos independentistes van recórrer les seus de set col·legis.

A cadascun dels edificis, van fer pintades a les façanes incitant a l'abstenció i van posar una barreja de massilla i agulles trencades als panys de les portes.

Els dos joves asseguren que no tenen cap intenció de negar els fets davant el jutge perquè van fer les pintades i van bloquejar les portes en un acte conscient de desobediència. "No ens sentim identificats amb aquesta democràcia ni com a joves ni com a catalans", han afirmat. Els encausats defensen que estaven mostrant el seu malestar amb la classe política i lamenten que això es pugui traduir en una condemna de presó.

El fiscal imputa als dos joves independentistes una temptativa de delicte electoral i una falta continuada de deslluïment d'immobles. Per al primer, demana una condemna de cinc mesos i mig de presó, i per a la falta una pena de localització permanent durant sis dies. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació reclama que els dos imputats indemnitzin els ajuntaments de Porqueres i Banyoles amb 1.460 euros, que és el que va costar esborrar les pintades i arreglar el pany malmès.

A més, també demana que els inhabilitin per a l'exercici del dret del sufragi passiu. Hagi ha ironitzat sobre aquesta possibilitat. "Visc aquí des dels 8 anys i sóc català, però no puc votar perquè no vaig néixer al país", ha criticat el jove de 24 anys. De fet, un dels arguments que va motivar que decidissin fer les pintades i bloquejar els panys és perquè la majoria d'immigrants no tenen dret a votar.

"No és un acte vandàlic ni per destrossar espais públics, és una protesta que buscava remoure consciències i deixar clar que bona part de la ciutadania no se sent representada per aquest sistema ni per aquests polítics", ha afirmat Pau C.

Els Casal Independentista del Pla de l'Estany ha organitzat una campanya de suport als dos joves encausats. Han organitzat un concert solidari, un dinar popular, difondran el cas i també faran una concentració davant el Palau de Justícia de Girona el dia del judici.