La PAH vol legalitzar l'ocupació del bloc de Salt

La plataforma està disposada a pagar els serveis i un lloguer social i reclama que se'ls torni a donar l'aigua

Una setmana després d'ocupar el bloc de pisos de Salt (Gironès), i sense que encara no se n'hagi rebut denúncia, la PAH de Girona s'ha fixat com a objectiu "legalitzar" l'alliberament. La plataforma està disposada a negociar lloguers socials per als quinze habitatges i a pagar-ne els serveis (llum, aigua i gas).

Reclamen, però, que se'ls torni a donar el subministrament d'aigua, perquè se'ls ha tallat i ara passen amb bidons i garrafes. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha avançat que la setmana vinent es començaran a repartir els pisos entre els més necessitats. Alguns dels qui poden entrar a viure al bloc són veïns del municipi i ara passen penúries perquè subsisteixen amb pocs euros al mes.

Un a un, la PAH Girona ha anat ocupant tots els quinze pisos que hi ha al bloc de Salt. Al davant de l'edifici, al terreny que hi ha, diversos activistes remouen la terra amb pales i rasclons per estendre l'hort que hi ha muntat. A dins de l'edifici, al primer dels pisos, la PAH hi ha muntat una sala de reunions improvisada i, des d'aquí, també és on cada dia es preparen els àpats per aquells que s'estan al bloc.

L'edifici es va transferir a la Sareb -l'anomenat 'banc dolent'- i avui, quan s'està a punt de complir una setmana de l'ocupació, encara no s'ha presentat denúncia. De moment, cada dia diversos activistes dormen al bloc, en previsió que la policia els pugui venir a desallotjar. La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha explicat que fins ara estaven a l'expectativa de si se'ls podia fer fora, però que sembla que la cosa "va per llarg".

Per això, a partir d'ara, la PAH ja començarà a organitzar-se per assolir l'objectiu que es van fixar quan van ocupar l'edifici: repartir els quinze pisos entre les famílies i les persones més necessitades. En aquells casos de persones que visquin soles o famílies monoparentals, la intenció és que puguin compartir un mateix sostre.

Marta Afuera ha explicat que, en les properes assemblees de la plataforma (que es fan cada divendres) ja s'engegarà "el procés" per veure qui anirà a viure al bloc. "D'allò que es tracta és de donar la volta a aquest cementiri de vida, i nosaltres som aquí per fer-ho", ha ressaltat Afuera. I hi ha afegit: "Allò que no es pot permetre és que hi hagi blocs sencers d'habitatges buits quan hi ha gent que ho passa malament per pagar la hipoteca i a qui el banc els desnona; això és un delicte".

"M'agradaria quedar-m'hi"

Aquest matí, entre els qui estaven davant l'edifici, hi havia diverses persones que, en els propers dies, hi podrien entrar a viure. Un d'ells és en Mohamadou Bulayi, originari de Gàmbia i que viu a Salt. "Portava dotze anys pagant el pis i, quan no vaig poder, el banc em va fer fora", ha explicat. Cada mes, ell amb la seva dona i els quatre fills, han de passar amb 350 euros. "M'agradaria quedar-me en algun dels pisos, de moment per sempre, perquè no sé quan acabarà la crisi", ha explicat.

Al seu costat hi havia en Jobe Kamara, també gambià i que té 33 anys. Ara malviu a Salt amb els seus set fills. Cobra 590 euros d'ajuda al mes, però n'ha de pagar 500 de pis. "Tinc moltes factures d'aigua i gas pendents de pagar, i intento afrontar com puc el lloguer pis perquè no ens facin fora", ha explicat. "Mengem com podem, gràcies a l'ajuda dels altres", ha dit.

La Yolanda Garcia, de 34 anys, també viu a Salt i és una de les que també li agradaria viure al bloc ocupat. "Tinc una hipoteca des de fa nou anys i només cobro 200 euros d'atur, que se m'acabarà ara al maig; no puc pagar i, si pago la factura de la llum, a vegades em quedo sense menjar", ha explicat. I hi ha afegit: "Això que he fet la PAH m'agrada i els recolzo plenament".

"Legalitzar" l'ocupació

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha explicat que allò que volen ara com ara és "legalitzar" l'alliberament. Sosté que estan disposats a negociar el pagament d'un lloguer social per als pisos, tot i que també "en funció dels ingressos que tingui cada família". A més, Marta Afuera ha afegit que no s'oposen a pagar els serveis (aigua, llum i gas).

De moment, al bloc hi ha llum però ara fa pocs dies la companyia els va tallar l'aigua. Per això, s'espavilen amb bidons i garrafes (sobretot, per regar l'hort). "No ens neguem a pagar-la, tot i que les famílies que vindran tinguin una situació de pobresa extrema", ha conclòs Afuera.