Més de 800 trucades i visites a la gent gran per prevenir els efectes de l'onada de calor

La Creu Roja de Girona intensifica les accions damunt els col·lectius vulnerables

No sortir durant les hores de més insolació, ventilar l'habitatge al matí o al vespre, tancar persianes per evitar que entri el sol, no portar roba ajustada i, sobretot, beure molta aigua i hidratar-se sovint. Són alguns dels consells que la Creu Roja dona per telèfon a la gent gran durant aquests dies.

L'onada de calor que ja ha entrat de ple a Catalunya, i que s'allargarà fins a la setmana vinent, fa que l'entitat hagi activat el seu pla d'atenció a col·lectius vulnerables. "L'objectiu d'aquesta campanya d'informació i sensibilització és, sobretot, prevenir l'impacte que la calor pugui tenir damunt aquestes persones", explica la tècnica social de l'entitat a Palafrugell, Maria Àngels Caner.

Es fan trucades de seguiment, sobretot, a les persones grans i a les que estan dins els programes de teleassistència, salut i exclusió residencial. "Són consells molt senzills, tant del què han de fer a casa com en el moment en què surten a l'exterior", explica Caner. Per exemple, se'ls explica que es posin crema solar mitja hora abans de baixar al carrer -en cas que surtin durant les hores de sol- o que es cobreixin el cap amb una gorra o un barret.

A les comarques gironines, l'entitat farà més d'un miler de trucades als diferents col·lectius. I d'aquestes, més de 800 seran a persones grans. A més, en el cas d'aquelles que viuen soles, també se'ls fan visites i acompanyaments a domicili.

"Encara que tinguin familiars i xarxa de suport, quan estan treballant aquesta gent es passa moltes hores sola i necessiten un suport", concreta la tècnica social de la Creu Roja. Per això, la visita també permet als voluntaris de l'entitat saber l'estat de salut dels avis i àvies a qui atenen i poder avisar en cas que detectin algun signe d'alerta.

"Sortir seria una bestiesa"

Aquest dimecres, la tècnica social i una voluntària han anat a veure una de les usuàries del servei de teleassistència, la Maria Astrabau. Té 87 anys i viu sola en un pis. Quan arriben, li donen conversa, s'interessen pel què fa durant el dia a dia i aprofiten per recordar-li els diferents consells per prevenir l'onada de calor.

Astrabau té clar que no sortirà al carrer durant el pic del sol. "Fer-ho seria una bestiesa", explica. Passa les hores mirant la televisió, llegint o pintant mandales que li han portat les voluntàries. A més, també té els seus mètodes per fer-se passar la calor. "Agafo un gibrell, hi aboco aigua freda amb sal i poso els peus en remull; i això treu la calor que ni t'ho imagines", explica.

I en paral·lel, també té en compte els consells que li dona la Creu Roja. "Ventilo a primera hora del matí, bec molt, menjo fruita i si surto al carrer perquè no tinc més remei, em poso a l'ombra", continua explicant Astrabau.

Sensellar i repartir aigua

Arreu de la demarcació, durant aquests dies la Creu Roja també porta a terme altres actuacions davant l'episodi d'altes temperatures. Diversos voluntaris visiten els sensesostre, els donen aigua, sucs i crema solar, i els expliquen què han de fer per resguardar-se de la calor. I en alguns llocs, com a Ripoll, els voluntaris de la Creu Roja també reparteixen aigua a la ciutadania pels carrers del municipi.