La Fundació Alive confirma la floració dels prats de Gram de Roses i de Pals

Fins ara,no s'havia trobat cap indici de la seva floració als golfs empordanesos

La Fundació Alive ha registrat la floració del prat de Gram del golf de Roses i també la del golf de Pals, durant el mes de juny. Aquesta és la primera vegada que s'observa la floració d'aquesta fanerògama marina a la zona empordanesa.

L'equip de biòlegs i submarinistes d'Alive ha estat intentant descobrir la floració d'aquests prats submergits des de l'inici dels seus projectes de seguiment i recerca sobre la Cymodocea nodosa del golf de Roses. El mes de novembre de l'any 2021, Alive i l'associació Biosfera, entitat que estudia el carboni blau de l'herbassar de Roses a través d'una beca atorgada per la fundació, van trobar els fruits de la fanerògama marina, el que va representar una prova irrefutable que hi havia hagut flors durant la primavera.

Però van haver d'esperar al mes de juny d'aquest any per a descobrir la flor masculina de la Cymodocea nodosa. El 19 de juny, participants en la primera trobada de ciència ciutadana entre fotògrafs d'alt nivell de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques, biòlegs i naturalistes, van poder registrar la primera flor masculina de la Cymodocea nodosa, essent aquesta la primera floració que es registra al prat del golf de Roses.

A finals del mateix mes, durant el seguiment dels refugis del projecte Un Pop de Gram , al golf de Pals, també s'ha pogut constatar, per primera vegada, que hi ha hagut floració en aquesta zona.

El Gram (Cymodocea nodosa) és una planta marina dioica, és a dir, amb individus mascles i individus femella diferenciats, que es reprodueix tant de manera asexual, a través dels rizomes, com sexual, mitjançant les flors. La masculina, dos estams plens de pol·len de color marronós, és una flor discreta, petita, molt enganxada al sediment i amb una curta durada, el que dificulta la seva observació. La femenina és minúscula i pràcticament invisible a ull del bussejador.

Les flors es pol·linitzen gràcies els corrents marins, duent a terme la reproducció sexual amb la finalitat de colonitzar nous territoris i crear variabilitat genètica. Tot i això, els herbassars de Gram es reprodueixen, majoritàriament, asexualment, en el qual els rizomes van creixent i creant estolons, que es van entrecreuant fins a formar prats densos.