Dos mesos per a renovar el DNI a Girona

FACUA denuncia el col·lapse de l'oficina

Facua ha denunciat el col·lapse en diverses oficines de l'Estat per a la renovació o emissió del DNI o el passaport per la qual cosa ha reclamat al Ministeri d'Interior que cobreixi les 2.500 places vacants de personal no policial per tal d'alleugerir la càrrega de treball i agilitzar els tràmits. Entre aquestes oficines damnificades s'hi troba la de Girona, que a dia d'avui cal esperar dos mesos per obtenir cita i poder-se efectuar el tràmit.

En la mateixa situació s'hi troben quatre oficines a Sevilla, cinc a Barcelona, tres a València i Màlaga; Conca, Ciutat Reial, Melilla o Logronyo. La presidenta de Facua, Olga Ruiz, va presentar dijous passat els resultats d'un estudi que analitza la situació de les oficines d'expedició a les 95 unitats de documentació que hi ha repartides entre les 50 capitals de província, a més de Ceuta i Melilla. Els resultats d’aquest informe els van enviar al defensor del poble, Ángel Gabilondo, i al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Del total de les oficines consultades, 23 tenen disponibilitat per al setembre. EÉs a dir, pràcticament en una de cada quatre unitats l’usuari ha d’esperar fins a dos mesos per poder fer el tràmit", va criticar.

Properes cites

Un total de 26 oficines de les 95 analitzades ofereixen cita prèvia al llarg del mes de juliol. Entre aquesta vintena d’unitats de documentació que no estan saturades hi ha les dues de Palma, o una a ciutats com Madrid, València, Saragossa, Màlaga o Múrcia.

Així, la majoria de les oficines que tenen disponibilitat en les tres setmanes vinents es troben en ciutats de mida mitjana com Còrdova, Pamplona, Lleó, Àvila, Palència, Lugo, Sòria o Terol. Hi ha algunes ciutats com Zamora, Cadis, Salamanca, Segòvia o Sant Sebastià que ofereixen la possibilitat d’obtenir una data per renovar o expedir el DNI o passaport pràcticament d’un dia per l’altre.

Reclamacions

Els usuaris tenen la possibilitat d'interposar una queixa o suggeriment a través de l'apartat 'Serveis al ciutadà' de la pàgina web d'aquest organisme. Per a això hi ha habilitat un formulari de sol·licitud d'informació o realització de suggeriments i un altre per a interposar queixes mitjançant la Seu Electrònica.

A més de la via telemàtica, Facua també dóna la possibilitat de presentar un escrit presencialment a les oficines d'atenció o a través de correu postal.