Peralada inaugura la 36a edició del festival amb la dansa de Bayerisches Staatsballett

La companyia ofereix un doble programa amb un segon espectacle aquest dissabte

El Festival Castell de Peralada (Alt Empordà) ha aixecat el teló aquest divendres amb la dansa com a protagonista i ho ha fet de la mà de la prestigiosa companyia Bayerisches Staatsballett. El certamen, que recupera en aquesta edició la plena normalitat, ha inaugurat la 36a edició amb un espectacle de primer nivell. La companyia bavaresa, que també actuarà demà amb una nova peça, ha desplegat sobre l'escenari tres coreografies en dues parts diferenciades.

La primera 'Capriccio per a piano i orquestra' és la segona part del ballet 'Jewels' de George Balanchine amb música d'Igor Stravinsky. Sobre l'escenari, s'hi ha barrejat elements de la dansa jazz amb passos propis d'una revista de teatre musical, on els grans salts, amples i clàssics, s'ha combinat a la perfecció amb moviments de peus al més pur estil del claqué.

La segona peça ' With A Chance Of Rain' ha recreat amb una atmosfera única la relació entre la música i la dansa a través dels 'Sis preludis' de Serguei Rakhmàninov, on s'han combinat elements dramàtics, lírics, melancòlics i tràgics. I  la darrera coreografia, 'Bedroom Folk' d'Eyal amb la música electrònica d'Ori Lichtik, ha abordat la pulsió de formar part d'una identitat global i de la pèrdua de la individualitat on els ballarins s'han fusionat en un grup compacte per, mica en mica, anar desgranant seqüències amb moviments individuals.

Un doble programa 

La companyia, fundada la temporada 1990-1991 com a departament independent de l'Òpera Estatal de Baviera, tornarà a actuar aquest dissabte amb la segona part del programa: 'Els colors de l'ànima'. La peça també la integren tres coreografies: 'Affair Of The Heart' de David Dawson, 'Pictures At An Exhibition' d’Alexei Ratmansky i la repetició de 'Capriccio per a piano i orquestra' de Balanchine.

El certamen continuarà el 15 de juliol amb un altre dels espectacles destacats d'aquest any: el tribut a Maria Callas de la mà de l'actriu Monica Bellucci. En aquesta edició, també s'hi podran veure grans peces de la dansa com 'Rodin' de la Sergio Bernal Dance Company (20 i 21 de juliol) i 'On Before' del ballarí cubà Carlos Acosta, que clourà el festival el 6 d'agost.

El 22 de juliol el festival estrenarà la nova producció 'The Fairy Queen' sota la direcció musical de Dani Espasa i on l'òpera és presentada com un conte de fades, un somni, i a la vegada un "homenatge" a aquesta disciplina, al teatre i a Peralada. La nit homenatge a Josep Carreras del 3 d'agost o l'òpera 'Hadrian' de Rufus Wainwright del 39 del juliol són els altres plats forts del programa d'enguany.