Impulsen una ruta d'immersions per conèixer la biodiversitat de la Costa Brava

El projecte el lidera l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics

L'Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava impulsa una ruta d'immersions ecoguiades per donar a conèixer la biodiversitat de la zona i promoure'n la conservació.

Es tracta d'un projecte cofinançat amb el Fons Europeu Marítim de la Pesca (FEMP) i consisteix en la creació d'una ruta "a mida" per a cada persona a través de 12 eixos d'interès. Entre ells, les gorgònies i els coralls; els grans meros; la posidònia; els nudibranquis; biòtops i derelictes (vaixells enfonsats); peixos especials; bancs de peixos; espècies sense caps ni peus; la penombra; petits peixos; depredadors; i neteja del mar.

La ruta proposa diverses immersions que es poden fer en diferents ordres i també inclourà un catàleg d'entre 150 i 200 immersions dividides per zones i classificades segons els diferents eixos d'interès.

Com a material complementari es disposarà d'un registre (logbook) on els capbussadors podran registrar totes les immersions que facin fins a completar la seva pròpia ruta. Aquest registre personal d'immersions té un component de fidelització, però l'objectiu principal és posar en valor aspectes més desconeguts o poc valorats en la immersió de lleure, plantejant el repte de tancar la ruta completa.

Com a acompanyament del projecte, es realitzarà un vídeo de bones pràctiques en immersió, acompanyat d'un decàleg en format web i imprès i es farà un extracte normatiu per a la pràctica del busseig a Catalunya.

Eco-sub Costa Brava és la culminació de diverses iniciatives impulsades per Costa Brava Sub, cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEM) a través del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava.

El 2016 va ser el torn del fulletó de bones pràctiques, el 2018 es van formar els professionals dels centres d'immersió en la realització d'ecobriefings, i el 2021 es van crear la maletes d'Eines d'ecoguiatge, amb materials per a la divulgació dels valors naturals i la pràctica del busseig sostenible.