Segueix la batalla judicial contra el Sun Village

Uns veïns han presentat un contenciós administratiu reclamant l'enderroc

La batalla judicial entorn al complex Sun Village no ha acabat. Uns veïns de Palau-saverdera (Alt Empordà) han portat el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat el 2012 davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia Catalunya (TSJC).

El lletrat dels veïns, Joaquim Oliva, demana al tribunal que anul·li el pla urbanístic perquè considera que s'ha elaborat "a mida" i únicament per evitar que es compleixi la sentència que obliga a enderrocar el Sun Village i a pagar una indemnització milionària als afectats. "Només persegueix legalitzar allò que ha d'anar a terra per llei", ha afirmat. Segons els denunciants, el POUM és "innecessari i desproporcionat".

La comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar definitivament el POUM de Palau-saverdera el juliol del 2012. El planejament urbanístic elaborat per l'ajuntament fixa les zones de creixement futur per al municipi i converteix els terrenys de la urbanització Mas Isaac, on hi ha construït el complex Sun Village, en residencials. Segons els denunciants, aquesta mesura suposa donar "cobertura legal" a una urbanització construïda de forma il·legal i sobre la qual plana una sentència ferma que obliga a enderrocar les construccions.

La decisió judicial del 2006 anul·lava la llicència que l'Ajuntament de Palau-saverdera va donar l'any 2001 i que va permetre construir el complex Sun Village. Malgrat l'ordre d'enderroc, el complex residencial continua dempeus.

Ara, uns veïns del municipi han decidit interposar un recurs contenciós administratiu davant el TSJC demanant que la nul·litat del POUM perquè consideren que s'ha fet només per evitar l'enderroc del complex i sense tenir en compte les necessitats reals del municipi. El recurs, admès ja a tràmit, demanda tant l'ajuntament com la Generalitat, per haver aprovat el POUM "tot i incloure una il·legalitat".

El lletrat dels demandants, Joaquim Oliva, ha assegurat que hi ha diversos arguments legals que avalen que s'anul·li el planejament. D'una banda, Oliva considera que hi ha una infracció de la llei perquè el POUM no respon a cap interès públic, sinó que "persegueix legalitzar allò que ha d'anar a terra". "És una desviació del poder", ha afirmat el lletrat. A més, la demanda també recull un informe pericial que conclou que el pla general de Palau-saverdera és "desproporcionat, exagerat i innecessari".

Segons aquest informe, Palau-saverdera -amb el vistiplau de la comissió d'Urbanisme de Girona i del Departament de Territori i Sostenibilitat- preveu un creixement "irracional i desmesurat". Els pèrits conclouen que és "exagerat" calcular que ens els propers 10 anys es construiran 1.035 habitatges en un poble que actualment té uns 1.500 habitants i on només s'han construït 269 habitatges en els darrers 10 anys.

Els pèrits també qüestionen que el POUM reservi 57.550 metres quadrats a equipaments municipals quan la llei d'urbanisme fixa un mínim de 26.339 metres quadrats. "A més no diuen què hi construiran ni com ho finançaran", explica Oliva.

De fet, el motiu que ha portat els veïns a denunciar l'ajuntament és que tenen una parcel·la prop de la carretera que va a Roses que el consistori ha convertit en sòl reservat per a equipaments. "Ells proposaven construir-hi 10 o 12 habitatges amb parcel·les de més de 600 metres quadrats", ha explicat Oliva que assegura que no han rebut resposta a la proposta que van fer a l'ajuntament ni tampoc a les al·legacions que van presentar al POUM.

Oliva ha explicat que no descarten, paral·lelament al procés contenciós administratiu, estudiar tot el procediment per veure si es pot imputar alguna responsabilitat penal a l'alcalde de Palau-saverdera, Narcís Deusedas, o a la comissió d'Urbanisme per haver intentat avalar una il·legalitat.