Segueixen els treballs de neteja dels boscos gironins després del temporal de neu

Al municipi de Calonge hi acumulen 1.000 metres cúbics de restes

El 8 de març serà una data difícil d'oblidar per molts gironins. La gran nevada que va caure en aquest territori va deixar conseqüències als boscos on molts arbres van quedar afectats, amb branques i troncs caiguts. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va xifrar en 120.000 les hectàrees afectades pel temporal a Catalunya, el 80% de les quals a la demarcació de Girona. Les zones més afectades es troben al Gironès, Baix Empordà i la Selva i el massís de les Gavarres és un dels més castigats.

Malgrat ha passat un mes des de la nevada, encara queda molta feina per fer per poder netejar els boscos i complir així el compromís del Govern que va marcar-se el 15 de juny com a data límit per tenir els boscos a punt i reduir així el risc d'incendi. Mentrestant, els ajuntaments –amb mitjans propis- han emprès diferents iniciatives per poder netejar els seus carrers, urbanitzacions i boscos propers.

Pendents de les ajudes


El Govern va aprovar una inversió total de 21,5 MEUR per ajudar a pal·liar els danys provocats per la nevada. El decret aprovat el passat 23 de març incloïa, entre d'altres, una inversió de 8 MEUR per a subvencions a titulars de terrenys forestals, 6 MEUR per a prevenció d'incendis forestals i 6 MEUR per a plans d'ocupació per a la neteja de boscos en col·laboració amb els ajuntaments. Mentre aquestes darreres ajudes per contractació no s'acaben de tramitar, els ajuntaments han posat fil a l'agulla.

Una de les mesures que han pres ajuntaments com Calonge o Palamós (Baix Empordà) és habilitar solars on les brigades i els particulars hi poden abocar les restes vegetals caigudes als seus jardins, terrenys o a la via pública a causa de la neu. En el cas de Calonge, a més, s'ha contactat una empresa especialitzada en biomassa –Forestal Soliva- perquè tracti les restes vegetals al mateix solar i les pugui aprofitar per a la generació d'energia.

Actualment ja s'amunteguen fins a 1.000 m³ de restes forestals a un solar del polígon industrial. Les brigades municipals s'encarreguen de recollir les restes d'arbres trencats per les cases (els propietaris les han d'apilonar als afores de casa) i també pels carrers. A Calonge hi viuen poc més d'11.000 persones però és un municipi molt extens, amb més de 36 km² d'extensió, 200 quilòmetres de carrers i 37 urbanitzacions, la gran majoria endinsades a zona boscosa.

Per això, l'ajuntament es dedica tot aquest mes d'abril a recollir restes vegetals per mantenir nets els entorns i així reduir el risc d'incendis. 'Tot i el volum del que hem recollit no estem ni a la meitat del que caldrà acabar recollint', ha indicat la regidora de Medi Ambient, Maite Pellicer que indica que recolliran porta a porta les restes fins a l'1 de maig, llavors els ciutadans hauran de dur les branques i troncs a la deixalleria municipal.

El pitjor però està als boscos. 'L'entorn, malauradament, continua amb molts arbres caiguts, s'han tret de pistes per on hi passa gent però fins que no tinguem el pla d'ocupació per contractar més gent no podrem tenir-ho llest per l'estiu', ha declarat la regidora. Per això, des del municipi esperen en candeletes que s'acabin de tramitar les ajudes del Govern per contractar operaris que ajudin a la neteja de boscos. 'A Calonge tenim 37 urbanitzacions i estem a tocar de la muntanya i tenir els boscos així és un perill amb vistes a l'estiu', ha alertat Pellicer que confia que 'amb la bona voluntat de tothom' el bosc estigui 'si més no amb les mateixes condicions que l'any passat'.

Palamós també és un dels municipis que ha habilitat un punt de recollida de restes forestals. Està situat al port comercial on particulars i empreses que requereixen netejar les propietats afectades per la caiguda d'arbres i branques poden portar aquestes restes. Després, aquests residus es trituraran en el mateix port i, posteriorment, es transportaran en vaixell cap a Itàlia, on una empresa especialitzada els convertirà en estella i n'obtindrà rendiment energètic.