Es presenta a Girona el primer ecosistema d’empreses socials sense ànim de lucre

Es tracta d'una arreladora de projectes emprenedors que vetlla per l’equilibri estable amb el territori

Els emprenedors, Xavier Majoral i Manel Pretel han presentat avui a Girona un projecte territorial, pioner al món, que pretén construir el primer ecosistema empresarial sense una governança propietària a les terres gironines. Segons expliquen, s’han inspirat en La Fageda Fundació, com a empresa amb una governança no propiètaria, i el Grup Cooperatiu Mondragón, com arreladora de projectes cooperatius al voltant de Caja Laboral Popular, però han optat per una altra figura jurídica, una SL sense ànim de lucre.

Aquesta primera SL Utopics, UtopicsSocial SL., té com a propòsit construir el primer ecosistema d’empreses socials sense ànim de lucre mitjançant una arreladora de projectes emprenedors que comptaran amb un acompanyament per validar la idea de negoci i crear una Empresa Mínima Viable (EMV) dintre l’ecosistema.

En aquest moments la primera edició del Programa Utopics ja compta amb sis projectes emprenedors de diferents sectors (LGTBI, Nàutic, Habitatge, Upcycling, Art, entre d'altres) i la idea és anar incorporant més projectes d’aquí a final d’any amb l’objectiu de constituir les deu primeres SL Utopics que compartiran els mateixos estatuts i una governança.

Aquest model empresarial és únic perquè cada empresa social de l’ecosistema mantindrà la seva independència jurídica però compartiran unes mateixes polítiques que aprovaran conjuntament i que els permetrà mantenir un equilibri estable amb el seu entorn. Aquest equilibri estable passarà per no explotar a cap dels agents del seu entorn (clients, proveïdors, treballadors, inversors, comunitat i ecosistemes).

L’altre tret diferencial és que els socis fundadors de les empreses socials no podran vendre les participacions al millor postor quan marxin si no que sempre les adquirirà la societat que buscarà algú de dintre de l’ecosistema per “heretar” temporalment aquelles participacions per fer les funcions de governança fins que es “jubilin” i així successivament per garantir el relleu intern.

Els projectes emprenedors que aconsegueixin validar la seva idea de negoci disposaran d’un any per implementar un model de gestió validat per UtopicsSocial que els permetrà crear una empresa social en equilibri estable amb el seu entorn que donarà garanties de retorn als inversors visionaris que apostin pels projectes Utopics.