El poder adquisitiu en les llars pobres es redueix un 30% més que en les riques per la inflació, segons Oxfam

L'organització demana reforçar "els mecanismes de protecció social”

El poder adquisitiu en les llars més pobres es redueix un 30% més que en les més riques per la inflació. Així ho assenyala Oxfam Intermon, que recorda que el darrer mes la inflació a l’Estat s’ha enfilat fins el 10,2%, arribant “al nivell més alt” en 37 anys. Paral·lelament, la població en risc de pobresa o exclusió social va augmentar fins al 27,8% durant el 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia.

Unes dades que, segons l’organització, contrasten amb els guanys d'alguns sectors –financer, farmacèutic, energètic i alimentari– que “s’han disparat”. En aquest sentit, apunta que els ingressos de les quatre empreses energètiques més grans del país van créixer un 34% entre el 2020 i el 2021.

És més, segons Oxfam, els seus beneficis del 2021 van doblar la mitjana observada durant els cinc anys anteriors. Només les centrals hidroelèctriques i nuclears haurien generat entre el març del 2021 i el març del 2022 més de 6.500 milions d'euros de beneficis extraordinaris.

“Aquestes dades, per desgràcia, confirmen que la inflació sí que entén de classes, castigant uns més que altres ja que la vida és més cara per a aquelles persones que menys recursos tenen” assenyala Ernesto García, coordinador de Recuperació Justa a Espanya.

Preocupació per la cistella de la compra

A les llars espanyoles amb menys poder adquisitiu, actualment és un 14% més car mantenir el mateix patró de consum que abans de la pandèmia. Segons l’organització, a les llars més riques el preu de la compra també ha augmentat, però un 11%. Respecte a l'augment del preu de l'energia i el seu impacte a les llars amb menys ingressos, Oxfam Intermón estima que, només el primer trimestre del 2022, el 35% dels ingressos d'aquestes llars han estat destinats al pagament de l'energia. D’altra banda també afecta moltes llars de classe mitjana-baixa, on gairebé un 4% han destinat més del 50% dels seus ingressos per fer front a aquesta partida.

Abans de la pujada de preus gairebé la meitat de les llars espanyoles podien estalviar, no obstant, l’entitat alerta que després de la pujada de preus, només 3 de cada 10 ho poden fer.

Més contundència per part de l'executiu

Per això, Oxfam Intermón insta el govern espanyol a “actuar amb urgència” sobre les causes de la desigualtat a través dels impostos sobre els beneficis extraordinaris, el reforç de l'Ingrés Mínim Vital o el suport a persones autònomes, PIMES i empreses incentivant la transició energètica.

A mitjà termini, sosté que és vital emprendre “polítiques de protecció social”, així com mesures enfocades al mercat de treball i al suport al teixit productiu, a la cura i a la criança; també cal explorar la política de rendes, així com garantir polítiques de protecció i suport a les persones refugiades i en moviment, entre d'altres. A més, subratlla que cal “dissenyar un sistema tributari responsable i solidari” perquè aportin més els que tenen més capacitat de fer-ho.