El castell de Calonge acollirà la segona edició del festival de música F’estiu

En destaquen Rita Payés, Blaumut, Gemma Humet o Maria del Mar Bonet

La Diputació de Girona ha presentat aquest matí la programació del festival de música F’estiu, amb la participació d’Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Jordi Soler, alcalde de Calonge i Sant Antoni, i Francesc Sánchez Carcassés, director artístic del festival. La segona edició del festival de música F’estiu de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) oferirà sis propostes amb el castell de Calonge com a escenari.

En aquesta segona edició el F’estiu vol aprofitar l’experiència de l’any passat per créixer i consolidar-se i per mantenir-se fidel a una línia de programació musical que vol arribar a tots els públics. La programació del 2022 preveu organitzar sis concerts on la música més propera serà la gran protagonista, amb diversitat de ritmes i estils, i on tindran cabuda el pop català, les sardanes, la cançó d’autor, el jazz i la música clàssica. Com a novetat, el F’estiu també ha decidit apostar per la sostenibilitat i l’energia verda i serà un festival que s’abastirà exclusivament d’energia solar, de manera que l’equipament tècnic dels concerts utilitzarà acumuladors, bateries de liti i equips de so i llum altament eficients, que permeten mantenir la qualitat tècnica consumint el mínim d’energia. 

El F’estiu arrencarà el dijous 11 d’agost amb Rita Payés Roma, que es va iniciar com a trombonista en el si d’una família plena de músics. Payés va entrar a la Sant Andreu Jazz Band, on va començar també a cantar al costat d’Andrea Motis, Magalí Datzira i Eva Fernández. La seva trajectòria va seguir fora del territori català amb Joan Chamorro, Ignasi Terraza, Josep Traver i Esteve Pi. Amb aquest quintet i altres formacions ja ha tocat als festivals més importants de l’Estat i a França, Suïssa, Itàlia, el Marroc, Suècia, Grècia i molts altres països. Ara ha iniciat una gira europea amb un nou projecte,Imagina, acompanyada d’Elisabeth Roma, la seva mare.

La segona actuació del festival anirà a càrrec de Blaumut, el divendres 12 d’agost, que portarà al castell de Calonge Olímpica i primavera, el seu cinquè disc d’estudi, considerat un dels seus millors treballs. Per al directe d’aquest nou àlbum, la formació porta a escena la seva particular mescla de pop i música clàssica, i en una constant experimentació, el grup reinterpreta i modernitza el so més pur dels instruments de cambra, al servei d’un espectacle contundent i implacable en què els ambients i l’èpica juguen amb la delicada poètica dels textos. Un directe sobri i elegant que endinsarà el públic en un particular univers on només Blaumut té les coordenades.

Dissabte 13 d’agost serà el torn de Gemma Humet, cantant, pianista i una de les veus amb més llum i personalitat del panorama català actual. És una de les artistes que més clarament ha impregnat la seva obra amb l’essència de la cançó d’autor i protesta, que tants bons fruits ha donat als Països Catalans al llarg de les darreres dècades. El seu nou disc, que porta per nom Rere tot aquest fum (Satélite K, 2022), ha estat produït per Jordi Casadesús (La Iaia, Núria Graham, Càntut…) i, mantenint l’univers sonor de Màtria, fa un pas més enllà cap a la fusió de la música electrònica i els sintetitzadors analògics amb la cançó d’autor i la veu inconfusiblement mediterrània de la Gemma. Aquest disc ens proposa fer un viatge per endinsar-nos en els misteris de l’amor, qüestionant l’amor romàntic com a tal, revisant les incoherències que ens genera i, sobretot, veient que sense amor propi no hi ha maneres possibles d’estimar.

Les sardanes també seran presents en aquesta segona edició del F’estiu, amb un concert a dues cobles. Serà el dijous 18 d’agost, amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i La Principal del Llobregat. La primera va participar en l’edició inaugural del F’estiu amb l’estrena de Calonge, l’èpica del castell, una composició del mestre Antoni Ros-Marbà. En aquesta edició la Cobla Sant Jordi es trobarà amb La Principal del Llobregat al mateix entorn, el castell de Calonge, i conjuntament reestrenaran la composició de Ros-Marbà per a dues cobles. Aquesta nit també està prevista l’estrena de la sardana Calonge i Sant Antoni, del prestigiós compositor sardanista i de bandes sonores Marc Timón. També interpretaran una peça d’un nou compositor de sardanes, poc conegut però amb una qualitat indiscutible, Martí Bonmatí, que estrenarà En Roger i el gall de Sant Pere. Finalment, per completar un concert ple d’al·licients, han programat interpretar diverses composicions de Ricard Viladesau i música de Joan Manuel Serrat, amb arranjaments per a cobla de Jordi Molina.

La penúltima actuació s’endinsarà en la música clàssica, amb Albert Guinovart i Vicens Prats, que el 19 d’agost es trobaran al pati d’armes del castell per reviure el concert del 15 d’agost de 1998, un dels més recordats dels festivals de música de Calonge. La simbiosi musical del palamosí Vicens Prats, primer flautista solista de l’Orquestra de París des de 1991, amb la vitalitat i la força interpretativa d’Albert Guinovart al piano, van aconseguir una nit plena de bones sensacions que de segur es tornarà a repetir. Vicens Prats i Albert Guinovart ens oferiran un repertori basat en obres del mateix Guinovart, Franz Schubert i Claude Debussy.

Finalment, el 20 d’agost, Maria del Mar Bonet i la Big Band Begues posaran el punt final al F’estiu 2022 amb un concert molt especial i exclusiu. Després de cinc dècades de carrera, Maria del Mar Bonet arriba a Calonge amb un projecte que té arrels profundes i que es pot resumir en una sola cançó: «Jim», estrenada el 1979 en homenatge a Billie Holiday. La cantant mallorquina també ha cultivat en el seu repertori música de George Gershwin i altres estàndards del jazz, i ara ens proposa un recital molt especial, al capdavant de la Big Band Begues, per interpretar –amb arranjaments de Toni Cuenca– un repertori que fon el Mediterrani amb el jazz i el swing de la vella escola. Un repertori que inclou, és clar, «Jim», però també «Lover Man», el «Blues en sol» de Guillem d’Efak, cançons dels germans Gershwin adaptades al català: «Abraça’m» («Embraceable You») i «En algun lloc del meu cor» («Someone To Watch Over Me») i un homenatge a un dels grans de la música popular mallorquina, Bonet de San Pedro. Una nit, doncs, plena de swing i emocions.

El festival de música F’estiu l’organitza l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, sota la direcció artística del periodista Francesc Sánchez Carcassés i amb el suport de la Diputació de Girona, Programa.cat, la Generalitat de Catalunya i Protecció Civil de Calonge i Sant Antoni. Tots els concerts es faran a les 22 h, i les entrades es poden comprar en línia.