El defensor de Girona critica l'import de les multes

La memòria del 2012 recull que hi famílies que arriben a passar gana per poder continuar pagant l'hipoteca o el lloguer

El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, creu que els imports de les multes de trànsit són "desproporcionats" per a l'economia actual de les famílies. Segons Llorente, les sancions són massa altes i poden posar en risc que algunes persones arribin a final de mes. El defensor aposta per "humanitzar" el cost de les infraccions.

"No estic defensant que s'incompleixin les normes de trànsit, sinó que els imports siguin més ajustats", ha afirmat. Segons Llorente, multes de 100 o 200 euros poden "desequilibrar" el pressupost d'una llar. El defensor ha presentat la memòria del 2012 que recull un increment de consultes relacionades amb la manca de feina i els problemes amb l'habitatge.

El defensor de la ciutadania de Girona, juntament amb el fòrum de síndics de Catalunya, aposten per fer arribar un escrit per demanar que es rebaixi el cost de les multes. Ramon Llorente ha recordat que no es tracta d'una competència únicament municipal, sinó que hi ha moltes sancions -especialment de trànsit- que les fixa l'Estat. Per això, tenen previst fer arribar aquesta petició a la defensora del poble, per demanar-li que també pressioni per aconseguir una rebaixa en les sancions.

Segons ha explicat Llorente, la situació econòmica de les famílies gironines ha anat a pitjor en els darrers anys i es troba amb moltes persones que senten sensació d'ofec perquè tenen problemes per arribar a final de mes i, a més, han de pagar una multa elevada per alguna infracció de trànsit. Segons Llorente, no es tracta d'evitar posar multes si hi ha infraccions, sinó d'"humanitzar" el cost de les sancions perquè no suposin un daltabaix per a l'economia de les persones.

El defensor de la ciutadania ha recordat que haver de pagar un import de 100 o 200 euros pot suposar destinar bona part dels ingressos a pagar una multa. "Nosaltres fem un prec perquè considerem que ens trobem davant un problema de proporcionalitat en l'import de les multes", ha afirmat Llorente.

La memòria d'aquest 2012 també recull la situació delicada que viuen moltes famílies perquè la majoria de les consultes que ha rebut el defensor de la ciutadania ha estat per assumptes relacionats amb serveis socials. Les persones que s'han adreçat al defensor han exposat problemes relacionats amb la manca de feina o amb problemes d'habitatge.

Segons Llorente, aquest hivern la situació ha estat especialment dramàtica perquè ha viscut casos de persones en situació desesperada que recorrien al defensor per intentar trobar una sortida. Ramon Llorente ha explicat que hi ha hagut famílies que no han pogut posar la calefacció en tot l'hivern perquè no tenien diners i d'altres que han arribat a passar gana per poder continuar pagant la hipoteca o el lloguer i evitar quedar-se sense casa.

Per això, en l'apartat de recomanacions a l'Ajuntament de Girona, Llorente demana un esforç extra en qüestions relacionades amb els serveis socials per ajudar els gironins a pal·liar les conseqüències de la crisi.

Com ve essent habitual en els darrers anys, bona part de les queixes ciutadanes que ha rebut el defensor estan relacionades amb les multes i el suposat afany recaptatori de la policia. Llorente assegura que no hi ha cap directriu que forci els policies a imposar moltes multes però creu que cal millorar la imatge del cos a Girona i posar èmfasi en les funcions de servei i ajuda al ciutadà. 
En total, el defensor de la ciutadania ha fet 2.055 actuacions aquest 2012.