S'obre el nou enllaç de l'AP-7 Girona Oest

Abertis preveu enllestir l'enllaç de Fornells a l'estiu i completar l'obra amb el de Vilademuls a principis del 2014

El nou enllaç de l'autopista AP-7 Girona Oest-Sant Gregori, que ha suposat una inversió de gairebé 12 milions d'euros (MEUR), ha entrat aquest migdia en servei.

El nou enllaç forma part de la circumval·lació gratuïta a quatre carrils de Girona (on entronquen l'AP-7 i l'A-2) i la seva posada en servei suposarà, segons un estudi, que els vehicles que entren a la ciutat per Domeny gairebé es multipliquin per tres (passant de 8.000 a 22.000). El director general d'Abertis, Josep Lluís Giménez, ha avançat que a l'estiu preveuen inaugurar l'enllaç de Fornells i, a principis del 2014, completar tota l'obra de la circumval·lació amb el de Vilademuls.

Per aixecar el nou enllaç s'han remogut 35.000 metres cúbics de terra i s'han fet servir 10.000 tones d'asfalt i altres mescles bituminoses. L'obra del Girona Oest-Sant Gregori feia ja una setmana que estava enllestida, i llesta per inaugurar-se, però la posada en servei s'ha endarrerit perquè faltava encara un permís que havia de donar l'Estat.

El nou enllaç forma part de la circumval·lació gratuïta de Girona, on l'AP-7 i l'A-2 entronquen amb quatre carrils per banda. De tots els tres que hi ha previstos, aquest és el que tenia l'obra més avançada. "Era una connexió molt necessària per a la ciutat i, juntament amb els enllaços Girona Nord i Girona Sud, permetrà millorar-ne molt la mobilitat", ha precisat el director general d'Abertis, Josep Lluís Giménez.

Es calcula que, amb el nou enllaç, el volum de vehicles que passaran per la carretera de Sant Gregori es multiplicarà per tres. En concret, segons un estudi, de 8.000 diaris es passarà a 22.000. L'Ajuntament confia que el nou vial que s'ha construït al barri permetrà absorbir aquest volum de trànsit. Tot i que s'admet que hi haurà embussos, també es confia que la situació no arribi al col·lapse.

Fornells i Vilademuls, pendents

El nou enllaç Girona Oest-Sant Gregori forma part de la circumval·lació a quatre carrils de l'autopista AP-7 al seu pas per Girona. Amb la seva posada en servei, queden encara pendents les sortides de Fornells de la Selva (Gironès), on l'A-2 desdoblada entroncarà amb l'AP-7, i de Vilademuls (Pla de l'Estany), on l'N-II té un sol carril per banda.

El director general d'Abertis ha avançat que la intenció és inaugurar la nova sortida de Fornells el mes de juny. Pel què fa a Vilademuls -la que té l'obra més endarrerida- les previsions són posar en servei el nou enllaç a principis de l'any que ve. "Tota l'obra de la circumval·lació a quatre carrils estarà completament acabada el primer trimestre del 2014", ha precisat Josep Lluís Giménez.

Per últim, el director general també ha parlat dels treballs per completar l'enllaç Figueres Nord. Actualment, des d'aquí només es permet fer moviments en un sol sentit. En concret, entrar a l'AP-7 si es vol anar en direcció a la Jonquera (Alt Empordà) i sortir-ne si es ve del nord.

Giménez ha explica que les obres del Figueres Nord ja estan en procés de licitació (de fet, ara fa pocs dies l'Estat va publicar la relació de terrenys afectats per les expropiacions). "És una obra relativament petita, i esperem que dins d'aquest any ja estigui acabada", ha conclòs el director general d'Abertis.

La posada en servei del nou enllaç Girona Oest ha comptat amb la presència de nombroses autoritats. Entre d'altres, hi han assistit el director general de Carreteres de l'Estat, Jorge Urrecho; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; els alcaldes de Sant Gregori i Sarrià de Ter, i càrrecs de la Diputació.

"El nou enllaç forma part del conveni que té signat l'Estat amb la concessionària per ampliar l'autopista, i que suposa una inversió global de 300 MEUR", ha dit Urrecho. El director general també ha precisat que, tot just ahir, es van enllestir els tràmits burocràtics pendents (com l'aprovació de les tarifes) perquè el Girona Oest pogués entrar en servei.