Maria del Mar Bonet porta Calders, Espriu i Roselló-Pòrcel a Olot

La iniciativa Temps de Paraules, que es farà aquest abril, inclou per primer cop una Revetlla de Sant Jordi amb un concert

El Temps de Paraules d'Olot se centrarà aquest any amb el centenari del naixement de tres grans poetes i dos novel·listes de gran projecció, com són Pere Calders, Salvador Espriu, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Sales i Joan Teixidor. Les efemèrides es concentren durant el 2012 i 2013, motiu suficient com per fer ressonar la seva obra amb un programa d'activitats per aquest abril que inclou tres xerrades, la presentació d'un llibre, un espectacle i un concert.

Aquest últim de la mà de Maria del Mar Bonet i el seu últim treball 'Fira encesa' on recull deu poemes del mallorquí Rosselló-Pòrcel i tres més d'inèdits. Aquest és l'únic espectacle de pagament, que es farà a la Plaça de Braus. 'Aniversaris literaris' és la temàtica escollida per l'Olot, Temps de Paraules d'enguany, una iniciativa que s'organitza des de l'any 2000 amb la voluntat de difondre d'una manera "planera" i "accessible" aspectes del món literari. L'any passat, la temàtica escollida va se la no-ficció.

El programa arrenca el 4 d'abril amb una xerrada del director de teatre Joan Lluís Bozzo, fundador de Dagoll Dagom, la companyia que va tenir un gran èxit amb l'adaptació d''Antaviana' de Pere Calders i que es va estrenar l'any 1978. Per a l'adaptació dels textos, Bozzo va comptar amb l'ajuda del mateix autor amb qui va treballar estretament. Aquest muntatge, va convertir-se en un "referent del teatre català contemporani", segons la directora d'Olot, Temps de Paraules, Carme Simon, que va permetre impulsar i donar a conèixer l'obra de Calders.

El poeta i assagista Sam Abrams presentarà el seu llibre 'Una veu et crida', dedicada a l'obra poètica completa de l'olotí Joan Teixidor (1913-1992) el dia 19 d'abril. Per la seva banda, el novel·lista Frances Serés parlarà el 25 d'abril de l'obra de Joan Sales (1912-1983) i molt especialment d'Incerta Glòria', com a gran coneixedor que és d'aquesta obra que passa en bona part a les terres de l'Aragó.

Una altra de les cites incloses al programa és l'espectacle dedicat a Salvador Espriu (1913-1985). El director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, parlarà als espectadors de la seva obra i al mateix temps, l'actriu Sílvia Bel farà una lectura dramatitzada de textos acompanyada de la música de Toti Soler. Serà el 25 d'abril.

Rosselló-Porcel recitat i cantat

El novel·lista i poeta Biel Mesquida el dia 11 d'abril homenatjarà l'obra del també mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913-1938), que va morir als 24 anys per una tuberculosi. Només havia escrit un recull de poemes però ja apuntava maneres per ser un dels poetes "més importants" a Catalunya, segons Simon. Totes les xerrades es fan a l'espai Can Trincheria i són gratuïtes.

Qui també l'homenatja aquest any és la cantautora Maria del Mar Bonet que també ha escollit els seus versos per vestir el seu últim treball, 'Fira encesa', que interpretarà a la Plaça de Braus el dia 1 de maig. És l'únic espectacle de pagament del programa.

Com a novetat d'enguany, s'ha organitzat una Revetlla de Sant Jordi, a fora de la Biblioteca Marià Vayreda, al carrer el Pati. Hi actuarà el grup Refugi, format pel cantant Joan Reig (membre d'Els Pets i Mesclat), el pianista Joan-Pau Chaves, el bateria Pep Solà i el contrabaixista Albert Vila. La formació ha "posat al dia" cançons del moviment de la Nova Cançó amb temes d'autors com ara Llach, Serrat, Riba o Sisa. També es repartirà coca de revetlla i beguda.