Territori amplia als caps de setmana d'estiu el servei de transport a la demanda a la Garrotxa

Demà, 2 de juliol, comença una prova pilot fins a l’11 de setembre

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amplia, a partir de demà, 2 de juliol, el servei de bus a la demanda de la Garrotxa als caps de setmana durant aquest estiu. Aquesta modalitat de transport amb reserva prèvia afavoreix la mobilitat pels set pobles de la Vall d’en Bas sense recórrer al vehicle privat i aposta per una mobilitat més sostenible i eficient.

Arran d’un treball conjunt del Departament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i l’operadora TEISA, l’actual servei de Clic.cat a la Garrotxa s’amplia als caps de setmana i festius com a prova pilot fins a l’11 de setembre vinent. En funció dels resultats, s’estudiarà la possibilitat d’estendre el servei, que finança el Departament, a altres èpoques de l’any

Igual que actualment de dilluns a divendres, aquest nou servei oferirà deu hores de connexió entre 30 parades diferents de la Vall d’en Bas, les Preses, Olot i Riudaura, establint nexes amb altres línies de transport públic. La particularitat del transport a la demanda és que el recorregut del bus –en aquest cas, un microbús– es determina en funció de les reserves dels usuaris, de manera que s’optimitzen els recursos i també es contribueix a reduir emissions de CO2 a l’atmosfera.

Hi ha unes parades establertes a cada poble i uns horaris prefixats amb regularitat, des de Sant Esteve d’en Bas i des de la parada de busos d’Olot. Les parades estan distribuïdes de la següent manera:

  • 5 a Sant Esteve: polígon de la Serra, Centre d’Atenció Primària (CAP), carrer Ample, carretera de Santa Coloma i cruïlla de l’Alberg.
  • 3 a Els Hostalets: trencant del cementiri, Local Social i aparcament.
  • 5 a Joanetes: Can Trona, Local Social, l’Hostal de Dalt, la Coromina i carretera de Sant Esteve a Can Trona.
  • 2 a Puigpardines: trencant de Puigpardines i Cooperativa de la Vall d’en Bas.
  • 5 a Sant Privat: Consultori, Ca la Carmelita, veïnat del Salt del Sallent, nucli antic i veïnat de Pocafarina.
  • 1 a Verntallat-Les Preses: carrer de Pau Casals.
  • 4 al Mallol: veïnat Nou, Veïnat Cirera, les Olletes i entrada al puig del Mallol.
  • 2 a la Pinya: parc infantil de Can Gaburra i veïnat de l’Avellana.
  • 1 a Riudaura: carrer d’Olot.
  • 2 a Olot: estació d’autobusos i Hospital Comarcal.

La reserva prèvia es pot fer, fins a 15 minuts abans que surti el bus de la parada inicial, mitjançant l’aplicació per a dispositius mòbils ‘Nemi’ o per telèfon al 972 204 868 (entre les 8 hores i les 20 hores). El primer servei surt d’Olot a les 7.20 h i de Sant Esteve a les 8.10 h. El darrer servei surt a les 19.30 h d’Olot i a les 20.20 h de Sant Esteve. Els horaris es mantindran respecte dels actuals entre setmana, tret de l’expedició de les 15.10 hores, que s’avançarà una hora i passarà a les 14.10 hores.

El transport a la demana de la Garrotxa fa gairebé un any que està en funcionament. En els primers vuit mesos del servei, el sistema ja havia assolit més de 3.600 persones usuàries, amb una mitjana de 20-26 d’usuaris diaris.

Des de fa 30 anys, el Departament ha anat implantant serveis de transport a la demanda amb la col·laboració de les entitats locals, i actualment, aquest model està format per 236 línies, que beneficien a 750 nuclis de població arreu de Catalunya.