CEl Fringe Festival Torroella de Montgrí-l'Estartit, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, arriba a la novena edició amb més concerts i músics que mai i consolidat com l'espai de trobada d'estiu del millor talent musical emergent.
Del 14 al 20, reunirà 145 joves talents de la música de diverses nacionalitats que oferiran 24 concerts de música clàssica, antiga, contemporània, jazz i músiques d'arrel en espais emblemàtics del municipi. Tots els concerts seran d'entrada gratuïta excepte els de la Jove Orquestra i Cor Nacional de Catalunya i l'Académie d'Ambronay EEEmerging+, que se celebraran a l'Espai Ter, i que tindran entrada lliure per als socis de Jovenuts Musicals i un preu de cinc euros per a la resta d'assistents.
El Fringe Torroella de Montgrí-L'Estartit continua sent la plataforma referent a Catalunya a l'estiu que dona a conèixer els joves talents musicals. Aquest 2022 serà amb la complicitat de circuits i plataformes musicals consolidades com la Xarxa de Músiques de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya; els guanyadors dels concursos de Joventuts Musicals d'Espanya, el premi del segell Emergent de l'Associació de Festivals de Música Clàssica d'Espanya, Festclásica, la Jove Orquestra i Cor Nacional de Catalunya i l'Académie d'Ambronay-EEEmerging+, que des de la seva creació el 1993 ha estat cabdal en el desenvolupament dels joves artistes seleccionats arreu d'Europa. Entre els artistes ara destacats professionals de la música que hi han passat hi ha, entre d'altres, els directors Leonardo García Alarcón i Raphaël Pichon, la soprano Patricia Petibon, la mezzosoprano Karine Deshayes o la violoncel·lista Ophélie Gailard, elegida aquest any directora de l'Acadèmia.
Com l'any passat, el Fringe Torroella de Montgrí-L'Estartit conviurà amb les residències musicals EEEmerging+, un projecte de cooperació europea a gran escala que promou l'aparició de nous talents de la música antiga i del qual forma part el Festival de Torroella de Montgrí des de 2018. En total, tres grups faran residències musicals a Torroella, del 2 al 25 de juliol: The Ministers of Pastime, Pura Corda i Cohaere Ensemble, que coincidiran oferint concerts el 17 de juliol, la jornada que el Fringe dedicarà a la música antiga.
Després dels dos anys passats amb restriccions, aquest any el Fringe Torroella de Montgrí-L'Estartit recupera l'espai de la punta del Molinet a l'Estartit, al cap de la Barra, amb vistes a les illes Medes, pels concerts de jazz i les músiques d'arrel, que se celebraran el 20 de juliol, jornada prèvia a la inauguració del 7è Jazz Festival l'Estartit. L'espai de la punta del Molinet inclourà una zona d'oci i restauració de food trucks. A Torroella, els concerts de música antiga, clàssica i contemporània se celebraran en espais emblemàtics de la població, com l'església de Sant Genís, les fundacions Vila Casas i Mascort, la plaça de la Vila, l'auditori del Museu de la Mediterrània, el Cine Petit, el Convent dels Agustins i l'Espai Ter. En total seran nou els espais que acolliran els 24 concerts del 9è Fringe.
El director general de Joventut, Àlex Sastre, ha remarcat que és un festival "molt especial" i celebra que es pugui recuperar, sobretot perquè la pandèmia s'ha "acarnissat amb el jovent": "Donar suport a aquest esdeveniment significa apostar pel futur representat en els joves talents musicals i afavorir les oportunitats, la promoció i la professionalització".
A més del suport de la Fundació Banc Sabadell i la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, el 9è Fringe Torroella de Montgrí-l'Estartit compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit, l'INAEM, Jorquera Pianos, el projecte EEEmerging+, la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, Joventuts Musicals d'Espanya, Festclásica, l'AIE Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España, Grisart. Escola Internacional de Fotografia, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Vila Casas, la Fundació Mascort, el Museu de la Mediterrània, l'Espai Ter i la parròquia de Sant Genís.